1 Sara Skorgan Teigen12. maijā plkst. 18:30 Dzelzceļa muzejā ar divām izstādēm – "Teritorijas" un "Self Publish Riga"– tiks oficiāli atklāts festivāls "Rīgas Fotomēnesis 2016", turpmākajās dienās piedāvājot apmeklētājiem arī publisku lekciju un diskusiju programmu ar starptautiski atzītiem māksliniekiem, kuratoriem un fotogrāmatu ekspertiem.
Izstāde "Teritorijas" pievēršas vietas, personas un laikmeta mijiedarbībai, vienlaikus uzdodot jautājumu par kopīgo un atšķirīgo Ziemeļ- un Austrumeiropas fotogrāfijā. Izstādē redzamajiem darbiem ir gan gan sociālpolitisks, gan personisks raksturs – ASV dzimušais un Lietuvā dzīvojošais fotogrāfs Endrjū Miksis izstādē būs pārstāvēts ar darbu sēriju "Tulpes" (Tulips), kas tapusi vairāku gadu gaitā fotografējot Uzvaras dienas svinības Baltkrievijā. Fotogrāfa uzmanības centrā gan nav pašas svinības, bet perifēriskas liecības par pasauli, kurai vajadzētu būt daļai no pagātnes, bet kura spītīgi dzīvo arī šodien. Savukārt norvēģu fotogrāfe Sāra Skorgena Teigena darbu sērijā "Fractal State of Being" pievēršas savām emocijām, saistot tās ar dabā sastopamām formām un struktūrām. Krievu fotogrāfa Igora Samoļota darbu teritorija ir viņa dzimtā pilsēta Krievijas ziemeļos, kurā viņš divu gadu laikā sekojis kādai jauniešu grupai, viņu uzdzīvei pamestās ēkās, pārgalvīgai alkohola un narkotiku lietošanai, bezjēdzīgiem eksperimentiem ar seksu un vardarbību, atklājot tukšumu un vientulību, ar ko pēc tam nākas saskarties atgriežoties ierastajā dzīvē. Latviešu fotogrāfe Katrīna Ķepule darbu sērijā "Sēdi klusi" pievērsusies robežai, kur "modernā Eiropa" satiekas ar padomju laiku, pārklājoties vai nonākot savstarpējā konfliktā. Izstādē būs redzami arī latviešu fotogrāfa Daniela Mekša, somu fotogrāfa Heiki Kaski un baltkrievu fotogrāfa Igora Savčenko darbi. 13. un 15. maijā izstādi papildinās publisku lekciju un diskusiju programma. Izstāde un lekciju programma tapusi ar ABLV Charitable Foundation atbalstu.
Vienlaikus ar izstādi "Teritorijas" Dzelzceļa muzejā tiks atklāta biedrības ISSP organizētā fotogrāmatu izstāde "Self Publish Riga". Izstāde veltīta fotogrāmatām, neatkarīgo izdevniecību un pašizdošanas sniegtajām iespējām. Izstādē būs apskatāmas deviņas kolekcijas ar vairāk nekā 200 grāmatām no visas pasaules, tostarp viena no prestižākajiem fotogrāmatu konkursiem pasaulē "Paris Photo - Aperture PhotoBook Awards" – pagājušā gada finālistes; "Asia -Pacific Photobook Archive" kolekcija ar jaunākajām Āzijas un Klusā okeāna reģiona pašizdotajām un neatkarīgo izdevniecību izdotajām grāmatām; latviešu mākslinieka Andreja Strokina kolekcija "Privātie albumi"; holandiešu izdevniecības "KesselsKramer" asprātīgie izdevumi, kuros apkopotas atrastas fotogrāfijas, piemēram, ģimenes neveiksmīgi mēģinājumi nofotografēt suni vai amatierfotogrāfijas vispopulārākā kļūda – attēlam priekšā pielikts pirksts; izstādē būs arī kuratores un žurnālistes Evitas Gozes kūrētā jaunāko Baltijas valstu fotogrāmatu kolekcija; labākās "Self Publish Riga" fotogrāmatu maketu konkursam iesūtītās grāmatas, kā arī citas kolekcijas. 14. maijā vairāk par pašizdošanas kultūru būs iespējams uzzināt starptautisku fotogrāmatu ekspertu lekcijās un diskusijās.
Atklāšanas nedēļas nogalē 13. maijā plkst. 20:00 K.K. fon Stricka villā tiks atklāta arī izstāde "MIXTAPE", kurā būs apskatāmi piecu jauno autoru, ISSP Starptautiskās meistarklases absolventu - Ievas Raudsepas (Latvija), Salvatores Vitales (Itālija/Šveice), Emanueles Kamerīni (Itālija), Ulrikes Šmites (Vācija) un Merlinas Nadj-Tormas (Vācija) - darbi.
Festivāla atklāšanas nedēļā 12. –15. maijā ieeja izstādēs "Teritorijas" un "Self Publish Riga" Dzelzceļa muzejā bez maksas. No 16. maija – 16. jūnijam ieejas maksa: pieaugušajiem 3,50 EUR; studentiem, pensionāriem 2,50 EUR, bērniem, skolēniem, invalīdiem bez maksas.
Muzeja darba laiki: O., T., Pk.,S.10:00-17:00, C.10:00-20:00. 10. jūnijā muzejs slēgts. Viena no izstādē “Teritorijas" redzamajām fotogrāfiju sērijām nav ieteicama bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem.
Festivāla "Rīgas Fotomēnesis 2016" ietvaros līdz pat 16. jūnijam izstādes, publiskās lekcijas, diskusijas, meistardarbnīcas un filmu seansi notiks Dzelzceļa muzejā, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, LNB izstāžu zālē, LMC Ofisa galerijā, Rīgas Kino muzejā, Kaņepes kultūras centrā un citviet Rīgā. Festivāls "Rīgas Fotomēnesis 2016" notiek no 2. maija līdz 16. jūnijam, piedāvājot 10 izstādes un vairāk nekā 20 notikumus ar vienojošo tēmu "Teritorijas, robežas, savienojumi". Rīgas Fotomēnesi rīko biedrība Rīgas fotomēnesis, biedrība ISSP un žurnāls FK, sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju, LKA Rīgas Kino muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Laikmetīgās mākslas centru un JCDecaux. Festivālu atbalsta ABLV Charitable Foundation, Rīgas Dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nordic Club House, Sony, Francijas Institūts, ASV vēstniecība, Antalis, NicePlace Mansards, The Mill, Jelgavas tipogrāfija, Rīgas Ekonomikas Augstskola, Mercure Hotel Rīga, Piens.
Klāt pievienotie attēli:
1. Sāra Skorgena Teigena. No sērijas "Fractal State of Being"

2. Endrjū Miksis. No sērijas "Tulips"
2 Andrew Miksys
3. Katrīna Ķepule. No sērijas "Sēdi klusu"
3 Katrina Kepule

4. Igors Samoļots. No sērijas "be happy!"
4 Igor Samolet

5. Heiki Kaski. No sērijas "Tranquillity"
5 Heikki Kaski

6. Self Publish Riga publicitātes attēls.

6 Self Publish Riga 2014 konkursa pieteiktas gramatas

Festivāla "Rīgas Fotomēnesis 2016" atklāšanas nedēļas lekciju un diskusiju programma

Ieeja bez maksas, norise angļu valodā

13. maijs

16:00 Norvēģu fotogrāfes Sāras Skorgenas Teigenas (1984) publiskā lekcija. Sāra Skorgena Teigena beigusi Dānijas Mākslas fotogrāfijas skolu “Fatamorgana" Kopenhāgenā un Starptautisko fotogrāfijas centru (ICP) Ņujorkā. Pati autore par saviem darbiem stāsta, ka viņas darbi ir ideju un pasaules novērojumu savienojums.

17:00 Diskusija "Foto žurnālu izaicinājumi digitālajā laikmetā". Piedalās Tims Klārks (1000 Words, UK), Salvatore Vītale (YET Magazine, CH), Anastasija Fedorova (Calvert Journal, UK), Vincents Marsilesī (The Eyes, FR), diskusiju vada Arnis Balčus (žurnāls FK, LV).

18:15 Diskusija ar izstādes "Teritorijas" māksliniekiem Endrjū Miksi (US/LT), Heiki Kaski (FI), Igoru Samoļotu (RU), Danielu Mekšu (LV), Katrīnu Ķepuli (LV) un Sāru Skorgenu Teigenu (NO). Diskusiju vada izstādes līdzkurators JH Engstrēms (SWE).

14. maijs "Self Publish Riga" publiskās lekcijas

12:00 Hesteres Kaiseres (neatkarīga kuratore, The Independent Photo Book autore, NL) lekcija "Fotogrāfijas grāmatas tīklošanās un tehnoloģiju laikmetā".

13:00 Ērika Kesela (viens no komunikāciju aģentūras KesselsKramer dibinātājiem un tās radošais direktors, mākslinieks, kurators un kolekcionārs, NL) lekcija "Stāstījuma veidošana izmantojot atrastas fotogrāfijas".

14:00 Toma Mrazauska (grāmatu dizaineris un Brave Books izdevējs, DE/LT) lekcija "Vizuālā akustika: dizains un fotogrāmata".

16:00 Gordona Makdonalda (viens no izdevniecības GOST Books vadītājiem, UK) lekcija "Sadarbības nozīme fotogrāmatas rediģēšanā".

17:00 Anhela Luiza Gonzaleza Fernandeza (Photoireland dibinātājs un direktors, IE) lekcija "Ieteikumi un idejas pašizdošanai".

18:30 Diskusija "Nākamais solis fotogrāmatas attīstībā", moderators Niko Baumgartens (DE).

19:30 "Self Publish Riga" fotogrāmatu maketa konkursa uzvarētāju apbalvošana.

15. maijs

12:00 Diskusija "Attēla interpretācija post-padomju valstīs". Dalībnieki: Nestana Nijaradze (Tbilisi Fotofestivāls), Mindaugs Kavaļausks (Kauņas Fotofestivāls), Laura Totsa (Tallinas Fotomēnesis), Andrejs Lenkevičs (Minskas Fotomēnesis), diskusijas vadītāja Katerīna Radčenko (Odesas/Batumi fotodienas).

14:00 Somu fotogrāfa Heiki Kaski (1987) publiskā lekcija. Viņa grāmata "Tranquillity" atzīta par vienu no labākajām 2014. gada fotogrāmatām. Sērija veidota Kalifornijas mazpilsētā un tā atklāj mistisku pasauli bez skaidra sākuma un beigām.

15:00 Krievu fotogrāfa Igora Samoļota (1984) publiskā lekcija par viņa pieredzi, veidojot darbu sēriju "be happy!", kas dokumentē jauniešu subkultūru Krievijas mazpilsētā.