KorhonenaNo 17. janvāra Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma zviedru fotogrāfes Ninas Korhonenas izstāde "Anna – Amerikas vecmāmiņa".
Izstāde ir stāsts, kas ir arī veltījums Ninas Korhonenas mīļotajai vecmāmiņai Annai. Fotogrāfijas ir tapušas Ņujorkā un Floridā laika posmā no 1993. līdz 1999. gadam. Darbos tiek atainota ikdienas dzīve, tie ir jutekliski un sirsnīgi fotoattēli, kuros ir arī daudz humora. Izstāde ir veltījums sievietei cienījamos gados, kura meklēja citu dzīvi un to atrada.
Ceļojums uz Ameriku kopš astoņu gadu vecuma bijis Ninas vecmāmiņas Annas lielais sapnis, kas viņai bija svarīgs līdz tam brīdim, kad beidzot varēja nokļūt "brīnumzemē". Annai bija 40 gadi, un Somijā bija grūti atrast darbu. Viņas vīrs Kalle kā galvenais inženieris, kas kādreiz bija devies uz visām pasaules lielajām ostām, un tagad domāja, ka pienākusi viņa kārta palikt mājās. 1959. gada pavasarī Anna piepildīja savas dzīves sapni un viena pati vien ar pāris simtiem dolāru kabatā un ar nelielām angļu valodas zināšanām devās ar lidmašīnu uz Ņujorku. Anna dzīvoja Bruklinā un strādāja par pavāru bagātā ģimenē Manhetenā. Katru vasaru Anna lidoja uz Tamperi, un Kalle katru ziemu lidoja pie viņas uz Ņujorku.
Kad 1985. gadā nomira Kalle, Anna uzdāvināja Ninai fotoaparātu. Pēc dažiem gadiem, kad viņa atrada vecas krāsainas fotogrāfijas no vecvecāku ceļojumiem, nolēma turpināt fotografēt Annu, bet jau savā stilā. Nina regulāri apmeklēja vecmammu un fotografēja viņu savās mājās un iemīļotajās vietās. Anna nosauca Ninu par "muguras skrubi", jo mazmeita klausījās Annas stāstus un mācījās no savas “Amerikas vecmāmiņas".
Kad Annai palika 40 gadi, viņa atradās Amerikā. Ninas vecmamma nomira 83 gadu vecumā no ļaundabīgā audzēja. Pēdējos sešus gadus viņa visu laiku varēja baudīt saules starus, jo brauca no vienas savas mājas uz otru, un tad trešo – pavasarī un rudenī uz Ņujorku, vasarā uz Somiju un ziemā uz Floridu. Tas notika tieši tā, kā viņa bija sapņojusi.
Nina Korhonena dzimusi 1961. gadā Somijā. Kopš 80. gadiem dzīvo un strādā Stokholmā, Zviedrijā. Fotogrāfiju apguvusi 80. gadu beigās Nordens Fotoskolā Zviedrijā. Viņas darbi bijuši skatāmi autores personālizstādēs Fotografisk Center Kopenhāgenā, Dānijā, Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas Valsts fotogrāfijas centrā "Rosfoto" Sanktpēterburgā, Zviedrijas Kultūras centrā Parīzē, Francijā, daudzās izstāžu zālēs un galerijās Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Francijā un citviet.
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 17. JANVĀRĪ, 2019. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS).