Valentīna Odnovjuna izstāde "Tumsā"No 28. februāra Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma lietuviešu fotogrāfa Valentīna Odnovjuna izstāde "Tumsā".
Izstādē "Tumsā" tiek parādīti projekti "Novērošana" un "Horizonti", kuros redzams, kā tēli var kļūt par notikuma liecībām un radīt paradoksālu uztveri, izmantojot fotogrāfiju kā lauku, kas ir vairāk atvērts interpretācijai, nevis reprezentācijai. Šīs fotogrāfijas liek apšaubīt saistību starp to, ko mēs redzam, un to, ko mēs uztveram.
Pēdējo trīs gadu laikā Valentīns Odnovjuns pētījis un dokumentējis politiskos cietumus, pratināšanas telpas un valsts drošības iekārtas Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Ukrainā, Polijā un Austrumvācijā, attēlojot liecības, ko pēc šo valstu okupācijas atstājuši nacistiskās Vācijas un vēlāk arī Padomju Savienības represīvie režīmi. Pēdējās desmitgadēs šīs vietas vairākkārt ir izmantotas pret politiskiem ienaidniekiem dažādos režīmos. Autors parāda skatītājam ne tik daudz lielo ieslodzījuma sistēmu kopumā, cik sīkas detaļas, kas atkārtojas, un objektu tipoloģijas, kuru fotogrāfijas ir gan dokumentālas, gan subjektīvas vienlaicīgi. Tās attēlo reālu notikumu liecības, kas kalpo par platformu, lai analizētu šīs mūsu vēstures nodaļas saprotamākā un konceptuālākā formā.
Pašlaik mūsu sabiedrība tiek vēl vairāk novērota nekā agrāk, bet uzraudzības metodes ir nedaudz mainījušās, tāpēc mums nav jāatrodas cietumā, lai mūs varētu pilnībā pārraudzīt.
Valentīns Odnovjuns (1987) ir ukrainis, dzīvo un strādā Viļņā, Lietuvā. 2016. gadā viņš absolvējis Viļņas Mākslas akadēmiju ar maģistra grādu fotogrāfijā un mediju mākslās.
2016. gadā viņš ieņēma pirmo vietu Lietuvas Fotogrāfu asociācijas rīkotajā konkursā "Debija 2016". 2017. gadā saņēma "Grand Prix" balvu fotogrāfiju festivālā "Interphoto 2017" Belostokā, Polijā. Vēlāk ieņēma pirmo vietu Pasaules studentu fotogrāfijas biennālē Novisadā, Serbijā. 2018. gadā viņš izcīnīja 1. vietu Krakovas fotomēneša portfolio skatē un kļuva par Lietuvas Mākslas Fotogrāfu asociācijas balvas laureātu par projektu "Novērošana". Pēdējo divu gadu laikā viņš rīkoja personālizstādes un piedalījās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Gruzijā, Slovēnijā, Polijā, Ukrainā, Serbijā, Jaunzēlandē un Austrijā.
www.odnoviun.com
Piektdien, 1. martā, plkst. 18:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejs ielūdz uz sarunu vakaru un izstādes "Tumsā" aplūkošanu kopā ar autoru – fotogrāfu Valentīnu Odnovjunu.
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 28. FEBRUĀRĪ, 2019. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS).
PASĀKUMA LAIKĀ TIKS FOTOGRAFĒTS!