KaterinaAnnenkova Latvia Open PortraitsOpen 2017• Paziņoti kandidāti profesionāļu, jauniešu un studentu (Student Focus) kategorijās
• Konkursa desmitajā gadskārtā saņemts rekordliels pieteikumu skaits
• Fotogrāfi sacenšas par naudas balvām un Sony digitālās attēlveidošanas aprīkojumu
• Visi uzvarētāji tiks paziņoti 2017. gada 20. aprīlī
• Laureātu un kandidātu darbus varēs aplūkot izstādē Londonā laikā no 21. aprīļa līdz 7. maijam
• Visi kandidātu un atzinību guvušie fotodarbi pieejami publikācijām šeit press.worldphoto.org
Sony Pasaules fotogrāfijas balvas konkurss ir lielākais fotokonkurss pasaulē, un šogad tas atzīmē desmito gadskārtu. Konkursā tiek godināti labākie mūsdienu fotogrāfijas darbi, kas iesūtīti iepriekšējā gadā četrās kategorijās.
"Šī gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvas konkurss bijis patiešām globāls, fotogrāfijas bija daudzveidīgākas un aptvēra plašāku spektru, nekā jebkad agrāk. Šajā, jau desmitajā gadā, es ar pārliecību varu teikt, ka Sony Pasaules fotogrāfijas balvas konkursam un mākslas fotogrāfijai ir veicies ārkārtīgi labi." Zelda Čītla (Zelda Cheatle), profesionāļu kategorijas žūrijas vadītāja/kuratore. (Lielbritānija)
Ir paziņoti 2017. gada Sony Pasaules fotogrāfijas balvas konkursa fotogrāfi, kuru darbi atlasīti balvu kandidātu sarakstā (10 labākie) un izpelnījušies atzinību (50 labākie) katrā no kategorijām. Konkursam profesionāļu, atvērtajā un jauniešu kategorijās bija iesūtītas 227 596 fotogrāfijas, kas apliecina fotogrāfijas amata un mākslas krāšņumu.
Starp kandidātiem kā vienīgais no Baltijas iekļuvis Lietuvas pārstāvis Tadas Kazakevicius, kurš pretendē uz apbalvojumu portretu kategorijā.
Atzinības saņēmuši arī divi Latvijas pārstāvji. Katerina Annenkova, kuras uzņemtais attēls ar dēlu un ģimenes mīluli kaķi, baudot pēdējās vasaras saulainās dienas portretu kategorijā guvis žūrijas atzinību.

FilipsSmits Latvia Open Enhanced 2017
Filips Smits, 20 gadus jaunais fotogrāfs saņēmis atzinību apstrādāto bilžu žanrā. Kā atklāj Filips, šī atzinība viņu iedvesmo strādāt cītīgāk, lai sasniegtu labākus rezultātus nākamajos gados. Viņa radītajā fotoattēlā redzams bijušais BMX braucējs Gustavs Pētersīlis agrā pavasarī Mežaparka BMX trasē. Kā atklāj pats fotogrāfs, viņš vēlējies radīt motivējošu bildi, kas uzrunā cilvēkus un dod raksturu nepadoties.

Sony Pasaules Fotogrāfijas balvas konkursa kandidātu vidū atlasītas par labākajām atzītas mūsdienu fotogrāfijas, kas uzņemtas un iesūtītas pagājušajā gadā, un tās parāda žanra, stila un objektu ziņā ārkārtīgi lielu daudzveidību un neparastumu. Kandidātu sarakstā ir pārstāvētas 49 valstis, kas stiprina konkursa starptautisko slavu un apliecina unikālo spēju apkopot labākās fotogrāfijas, ko uzņēmuši fotogrāfi no visām pasaules malām, piešķirot konkursam patiesi globālu apmēru. Vēl citu 11 valstu pārstāvji un viņu darbi izvēlēti atzinību izpelnījušo dalībnieku sarakstā.
Balvas kandidātu fotogrāfijas profesionāļu, atvērtajā, jauniešu un studentu kategorijās pārsteidza žūriju ar teicamiem naratīviem un spēcīgu vizuālo valodu, kas papildina attēla tematiku. Kandidātu sarakstā ir apbrīnas vērtas arhitektūras fotogrāfijas un izsmalcinātas ainavas, kā arī neparasti uzņēmumi, kas atspoguļo pagājušā gada galvenos notikumus pasaulē. Pieminēšanas vērto tēmu vidū ir aizkustinošs ieskats Saūda Arābijas sieviešu ikdienas dzīvē, izjustas Ķīniešu skolnieku atzīšanās, Krievijas kultūristu gatavošanās muskuļu izrādīšanai uz skatuves un intīmas personīgas cīņas ar retām saslimšanām.
Galvenie fakti un dati
• 2016. gadā ievērojami palielinājies iesūtīto darbu skaits no Āzijas valstīm, tostarp Ķīnas (par 90 %); Mjanmas (par 183 %), Vjetnamas (par 108 %), Filipīnām (par 71 %) un
Honkongas (par 73 %).
• Jauniešu kategorijā dalībnieku skaits pērn pieaudzis par 56 %.
• Atvērtās kategorijas dalībnieku skats palielinājies par 11 %.
• Savukārt profesionāļu kategorijā 2016. gadā dalībnieku skaits bijis par 13 % lielāks.
• Darbi iesūtīti no 183 valstīm, bet visvairāk pieteikumu saņemti no šādām valstīm (dilstošā secībā): Ķīna, Lielbritānija, Itālija, ASV, Vācija, Krievija, Indija, Spānija, Francija un Polija.
• Atlasītie kandidāti nāk no 49 valstīm, bet visbiežāk kandidātu sarakstā parādās šādas valstis: Itālija (22), Lielbritānija (18), Vācija (17), Ķīna (14) un Krievija (11).
• Pirmo reizi kandidātu sarakstā iekļuvuši fotogrāfi no Armēnijas, Kubas, Islandes un Saūda Arābijas.
Atzinību izpelnījušos darbus atvērtajā kategorijā iespējams apskatīt šeit www.worldphoto.org/winners-galleries
Pasaules fotogrāfijas organizācijas vadītājs Skots Grejs (Scott Gray) par izraudzītajiem darbiem saka tā: “Šogad vairāk nekā citos gados Sony Pasaules fotogrāfijas balvu konkursam iesūtītie darbi ir viengabalaini un tiem raksturīga pārdomāta pieeja. Žūrijai iesniegti skaisti fotomākslas darbi, nevis momentuzņēmumi, un esmu priecīgs, ka mūsu godātā žūrija ir izvēlējusies godināt fotogrāfu amata prasmi, māksliniecisko interpretāciju un saturīgumu, nevis tikai tēmu vai objektu, ko iemūžinājis fotogrāfs. Sony Pasaules fotogrāfijas balvas konkurss ir godinājis fotogrāfus un fotogrāfiju jau desmit gadu garumā, un tagad mēs nepacietībā ceram nodrošināt fotogrāfijai globālu platformu un to, ka fotogrāfiju atzīst par dinamisku, aizraujošu un visiem pieejamu mediju, kāda tā arī ir.”
Balvai izvirzītie fotogrāfi tagad sacentīsies par Sony jaunāko digitālās attēlveidošanas aprīkojumu un iespēju publicēt darbus 2017. gada laureātu grāmatā, kā arī par naudas balvām – 25 000 USD gada labākajam fotogrāfam, 5000 USD vispārējam uzvarētājam atvērtajā kategorijā un 30 000 EUR aprīkojumam augstskolai studentu (Student Focus) kategorijas uzvarētājam. Visi laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2017. gada 20. aprīlī Londonā.
Uzvarētāju, kandidātu un atzinību izpelnījušās fotogrāfijas vienlaikus ar leģendārā britu fotogrāfa Martina Parra (Martin Parr), kuram šogad piešķirta balva par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā, darbiem būs apskatāmas speciālajā izstādē Sony World Photography Awards & Martin Parr - 2017 Exhibition Somerseta namā, Londonā no 2017. gada 21. aprīļa līdz 7. maijam. 21. aprīlī tiks atklāta plaša Martina Parra fotogrāfiju izstāde, kurā būs apskatāmi reti redzēti darbi. Līdz 7. Maijam izstāde būs skatāma Londonā, bet pēc tam dosies pasaules turnejā. Biļetes uz izstādi var iegādāties šeit www.worldphoto.org/2017exhibition
Sony Pasaules fotogrāfijas balvas konkursa gaidāmie notikumi
• 2017. gada 28. marts – tiks paziņoti uzvarētāji konkursa atvērtajā kategorijā un nacionālajā kategorijā
• 2017. gada 20. aprīlis - svinīgā ceremonijā Londonā tiks paziņots šī gada labākā fotogrāfa vārds, kā arī uzvarētāji profesionāļu, atvērtajā, jauniešu un studentu kategorijās.
• 2017. gada 21. aprīlis – 7. maijs – Sony Pasaules fotogrāfijas balvas laureātu un fotogrāfa Martina Parra (Martin Parr) darbu izstāde Somerseta namā, Londonā.