Daugavpils domes finanšu komitejas deputāti atbalstījuši grozījumus Dzimtsarakstu nodaļas cenrādī, paaugstinot maksu par foto un video ierakstu veikšanu ceremonijas laikā. Turpmāk par video filmēšanu būs jāmaksā 10 lati līdzšinējo 5 latu vietā, par fotografēšanu būs jāsamaksā 5 lati. Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Irēna Folkmane deputātiem skaidroja, ka tādas pašas cenas esot arī Rīgas un citās Latvijas dzimtsarakstu nodaļās. Šāda kārtība ieviesta, lai ierobežotu filmētgribētāju skaitu laulību ceremonijas laikā, jo lielais "paparazzi" skaits traucējot strādāt dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem un mierīgi vadīt ceremoniju.
I. Folkmane atzīst, ka tagad ikvienam līdzi ir foto vai video kamera un katrs vēlas sev iemūžināt drauga vai tuvinieka svinīgo dzīves mirkli, taču dažreiz šī vēlme nonākot līdz absurdam, jo sapulcējušies fotomīļi gāžot no kājām ceremonijas vadītāju vai aizstājas viņai priekšā brīdī, kad jāuzdod jaunlaulātajiem liktenīgais jautājums.
Cik būs filmētāju un kur tiem jāatrodas ceremonijas laikā, tiek pārrunāts, kad jaunais pāris atnāk ar iesniegumu. Maksa par fotografēšanu un filmēšanu tiek veikta bankā, bet dzimtsarakstu nodaļā jāuzrāda maksājuma kvīts. Noteiktā maksa nemaz neesot liela, jo vairumā gadījumu kāziniekiem piesakās kāds pieredzējis kāzu fotogrāfs vai filmētājs, kurš par saviem pakalpojumiem prasot 200–400 latus, tāpēc maksa par filmēšanu ceremonijas laikā salīdzinājumā būšot tikai nieks.
Deputāts Rišards Draba piekrita, ka cenas jāpaaugstina, taču viņam nebija skaidrs, kā ierādīs foto vai video meistaram vietu, jo, pēc viņa domām, jābūt kādai shēmai vai noteikumiem, kā arī atbilstošam sodam par to neievērošanu. Pavelkot cits citu uz zoba, deputāti pat aizrunājās tik tālu, ka nebūtu slikti, ja laulību ceremonijā būtu klāt arī pašvaldības policija, kas uzraudzītu kārtību, uz ko I. Folkmane atbildēja, ka dažās pašvaldībās laulību ceremonijās pieņemts būt klāt arī kādam deputātam.
Informācija no www.latgaleslaiks.lv.