Apbalvojums Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele 2015" par izdevumu "Edvards Steihens. Fotogrāfija / Photography". 2016. Foto: Annija Sauka2016. gada 31. martā svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika paziņoti Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas rīkotā grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2015" uzvarētāji, kā arī pasniegta portāla "Delfi" lasītāju simpātijas balva. Nominācijā "Fotoalbumi" godalgu saņēma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un izdevniecības "Neputns" izdotais katalogs "Edvards Steihens. Fotogrāfija / Photography".
Grāmatas ir daudzu nozaru speciālistu kopīgi veidots mākslas darbs, tāpēc ir būtiski godināt gan Latvijas literatūru, gan grāmatu veidotājus. Ikgadējais konkurss veicina Latvijas grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi, popularizē sabiedrībā grāmatas, literatūru un lasīšanu, uzturot un ceļot grāmatniecības prestižu. Balvas organizētājiem ir svarīgi atklāt, kā grāmatas noformējums atspoguļo sava laika garu, māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei.
Atjaunotās Latvijas valsts vecākajam profesionālo nozaru konkursam "Zelta ābele", kas tiek rīkots kopš 1993. gada un šogad norisinājās jau 23. reizi, kopumā 42 izdevēji pieteica 101 grāmatu, no tām deviņās kategorijās nominēti 43 izdevumi. Atbilstoši nolikumam, konkursā varēja piedalīties visi Latvijas grāmatizdevēji ar kārtējā gadā iznākušajām grāmatām, kurām bija oriģināla noformējuma pirmpublicējums, kā arī ar tām iepriekšējā gadā izdotajām grāmatām, kuras nav piedalījušās iepriekšējā gada konkursā.
Konkursam "Zelta ābele" ir sekojošas nominācijas: "Dzeja", "Proza", "Dokumentālie izdevumi", "Grāmatas bērniem", "Zinātniskās grāmatas", "Uzziņu literatūra", "Mācību grāmatas", "Mākslas izdevumi" un "Fotoalbumi". Katrā grupā žūrija nosaka 5 nominētās grāmatas un no tām izvirza vienu godalgoto grāmatu. Balva – Maijas Turkas autordarba centrālā daļa – ābols koka kastītē, to saņem godalgoto grāmatu izdevēji un mākslinieki. Visi nominēto grāmatu izdevēji un mākslinieki saņem diplomus. Godalgotās grāmatas piedalās dažādos konkursos, izstādēs un gadatirgos Latvijā un ārzemēs.
2015. gadā balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā tika piešķirta redaktorei Ligitai Bīberei, Gada mākslinieka titulu ieguva Aivars Plotka. Portāla "Delfi" aptaujas uzvarētājs – "Vispusīgās fiziskās sagatavotības trenera rokasgrāmata".
Nozares ekspertu žūrijas augstāko novērtējumu nominācijā "Fotoalbumi" saņēma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē ARSENĀLS notikušās pasaulslavenā fotogrāfa Edvarda Steihena izstādes katalogs "Edvards Steihens. Fotogrāfija / Photography". Grāmatas sastādītāja – mākslas zinātniece Šelda Puķīte, dizaina autore – māksliniece Anta Pence, tipogrāfija – "Jelgavas tipogrāfija", izdevēji – "Neputns" un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.
Izcilā 20. gadsimta fotomākslinieka Edvarda Steihena (Edward Steichen, 1879–1973) izstāde "Edvards Steihens. Fotogrāfija" norisinājās LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS no 2015. gada 27. jūnija līdz 6. septembrim (projekta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, izstādes kuratore Šelda Puķīte, izstādes dizaina autore Frančeska Kirke). Projekts, kas tika īstenots Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē Kultūras programmas ietvaros, bija leģendārā Luksemburgā dzimušā amerikāņu fotogrāfa debija Latvijā, rezultāts vairāku gadu ilgstošai sadarbībai starp Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Luksemburgas Nacionālo vēstures un mākslas muzeju (Musée national d’histoire et d’art Luxembourg, MNHA), kas kļuva par pēdējās desmitgades plašāko Luksemburgas īpašumā esošās kolekcijas izrādīšanu Eiropā. Pavisam kopā izstādi Rīgā apmeklēja vairāk nekā 8 000 skatītāju.
"Zelta ābeles 2015" balvu ieguvušo izstādes katalogu Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izdeva sadarbībā ar izdevniecību "Neputns" un "Jelgavas tipogrāfiju". Grāmatā iekļautas izstādes kuratores Šeldas Puķītes, MNHA kuratores Malgorzatas Novaras (Malgozata Nowara) un mākslas zinātnieces Alises Tīfentāles esejas par Edvarda Steihena dzīvi un daiļradi, kā arī 86 izstādē eksponēto oriģināldarbu reprodukcijas. Izdevums latviešu un angļu valodā ir pieejams Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles ARSENĀLS kasē un izdevniecības "Neputns" veikalā.
Grāmatas sastādītāja Šelda Puķīte: "Līdzīgi kataloga ievada daļā reproducētā lecošā Edvarda Steihena portretam Rīgā dzimušā fotogrāfa Filipa Halsmana izpildījumā, es šobrīd varētu veidot priekpilnu palēcienu gaisā. Man ir patiess gandarījums par augsto publisko novērtējumu, ko guvis vairāku cilvēku darbs pie šī nozīmīgā projekta. Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam strādājot kopā ar izdevniecību "Neputns", mākslinieci Antu Penci un "Jelgavas tipogrāfija" ir izdevies radīt grāmatu, kas savā saturā un vizuālajā noformējumā atbilst amerikāņu fotogrāfa mākslas estētiskajai būtībai un noskaņai, māksliniekam savā daiļradē vienmēr esot krustcelēs starp romantisko, glamūrīgo, modernistisko, eksperimentālo, populāro, elitāro, publisko un privāto, savītu Edvardam Steihenam piemītošā darbaholisma un reizē rotaļīguma mezglā. Šobrīd varu droši apgalvot, ka Latvijas steihenizācijas procesa lejupielāde ir veiksmīgi noslēgusies."
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izsaka pateicību visiem sadarbības partneriem, īpaši māksliniecei Antai Pencei par kataloga dizainu.
Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" organizators ir Latvijas Grāmatizdevēju asociācija. Konkursa atbalstītāji un sadarbības partneri: Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, "Jelgavas tipogrāfija", "Arctic Paper Baltic States", Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Piļu un muižu asociācija. Informatīvie atbalstītāji: portāls "Delfi" un radio "NABA".
Konkursam "Zelta ābele 2015" nominēto grāmatu izstādes ir apskatāmas Rīgas Centrālajā bibliotēkā līdz š.g. 27. aprīlim, pēc tam tās filiālēs, bet Latvijas Nacionālās bibliotēkas M stāva Jāņa Pāvila lasītavā – līdz 2017. gada aprīlim.

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2015" apbalvošanas ceremonija Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 31.03.2016. Foto: Didzis Grodzs