Heikki KaskiNo 2. maija līdz 16. jūnijam Rīgā notiks otrais starptautiskais festivāls "Rīgas Fotomēnesis 2016", piedāvājot apmeklētājiem 9 izstādes un vairāk nekā 25 notikumus. Festivāla uzmanības centrā ir Ziemeļ- un Austrumeiropas fotogrāfija, šī gada centrālā tēma būs "Teritorijas, robežas un savienojumi", atsedzot ne tikai šo jēdzienu ģeogrāfisko, bet arī sociālpolitisko un personisko raksturu.
"Ar festivālu "Rīgas Fotomēnesis" mums ir svarīgi veidot Rīgu par tikšanās vietu tiem, kas vēlas atklāt aktuālo, unikālo, kā arī mazāk zināmo Ziemeļ- un Austrumeiropas fotogrāfijā. Festivāla programmā pievēršam uzmanību gan starptautiski atzītu autoru darbiem, gan Latvijas jaunajiem fotogrāfiem; fotogrāfija būs redzama ne tikai izstāžu zālēs, bet arī pilsētvidē, festivālā iesaistot visplašāko publiku. Ne mazāk svarīgi, ka "Rīgas Fotomēnesis" pulcē starptautiski novērtētus fotogrāfijas profesionāļus – fotogrāfus, kuratorus, fotogrāfijas žurnālu redaktorus, kā arī citu festivālu veidotājus, kas ar savu pieredzi dalīsies publiskās lekcijās, diskusijās, meistarklasēs. Tādējādi mēs tiecamies iezīmēt Latvijas galvaspilsētu Eiropas fotofestivālu kartē," atklāj festivāla programmas vadītājs, fotogrāfs Arnis Balčus.
Festivāla centrālais notikums būs izstāde "Teritorijas" Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā, kur septiņi mākslinieki - Heiki Kaski (FI), Katrīna Ķepule (LV), Daniels Mekšs (LV), Endrjū Miksis (LT), Igors Samoļots (RU), Igors Savčenko (BY) un Sāra Skorgena Teigena (NO) ar saviem darbiem aktualizē vietas, personas un laikmeta savstarpēju mijiedarbību autorfotogrāfijā. Autoru uzmanības lokā ir gan Baltkrievijas sociālā ainava, gan Kalifornijas mazpilsēta Tranquillity, gan stāsti par jauniešu subkultūru, gan interese par fotogrāfijas kā medija attiecībām ar realitāti un atmiņu. Vienlaikus izstāde, kuras līdzkurators ir slavenais zviedru fotogrāfs JH Engstrēms, uzdod arī jautājumu par kopīgo un atšķirīgo Ziemeļ- un Austrumeiropas fotogrāfijā. Izstādi pavadošā programma piedāvās publiskas lekcijas un diskusijas, ko atbalsta ABLV Charitable Foundation.
Atsevišķa festivāla programmas daļa "Self Publish Riga", kuru organizē biedrība ISSP, būs veltīta pašizdošanas kultūrai. ISSP programmas vadītāja Jūlija Berkoviča: "Atšķirībā no tradicionālā fotogrāfiju un mākslas grāmatu izdošanas procesa, kas mēdz būt elitārs, pašizdošana māksliniekiem sniedz iespēju izveidot savu grāmatu bez starpnieka, nepakļaujoties komerciāliem kompromisiem. Arvien vairāk māksliniekieku izvēlas paši izdot savus darbus un piedalīties šajā globālajā kustībā, kas ne tikai maina izpratni par izdevniecību lomu, bet arī veido jaunu mākslas grāmatu tirgu. "Self Publish Riga" pasākumu sērija ar plašu starptautisku izstādi, ekspertu lekcijām, radošo darbnīcu un grāmatu konkursu ir veidota ar mērķi iekustināt interesi par šo nozari arī Latvijā.""Self Pubilsh Riga" pasākumos piedalīsies ārzemju un vietējie grāmatueksperti un mākslinieki – Ēriks Kesels (NL), Gordons Makdonalds (UK), Hestere Kaisere (NL), Toms Mrazauskas (LT/DE), Niko Baumgartens (DE), Andrejs Strokins (LV) un citi.
Festivāla izstādes, publiskās lekcijas, diskusijas meistardarbnīcas, filmu seansi notiks Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, LNB izstāžu zālē, LMC Ofisa galerijā, Rīgas Kino muzejā, Kaņepes kultūras centrā un citviet Rīgā, tai skaitā pilsētvidē - JCDecaux reklāmas stendos būs skatāmi starptautiska konkursa laureātu darbi un Reiņa Lismaņa projekts "pasūtijums01". Festivāla laikā FK Balvas pasākumā tiks noskaidrots labākais jaunais Latvijas fotogrāfs, kā arī prezentēts izdevums "Latvijas fotogrāfija 2016". Paralēli publiskajai programmai "Rīgas Fotomēnesis" rīko arī portfolio skati un meistarklases jaunajiem un jau pieredzējušiem fotogrāfiem.
Ar pilnu festivāla "Rīgas fotomēnesis 2016" programmu iespējams iepazīties festivāla mājas lapā www.rigasfotomenesis.lv.
Rīgas Fotomēnesi rīko biedrība "Rīgas Fotomēnesis", ISSP un žurnāls FK.
Pievienoti publicitātes attēli:
1.Heiki Kaski (Heikki Kaski). No sērijas "Tranquillity"

2.Taesungs Lī (Daesung-Lee). No sērijas "Futuristic Archeology"
2 Daesung Lee

3. Katrīna Ķepule. No sērijas "Sit Silently" .
3 Katrina Kepule

4. Daniels Mekšs. No sērijas "Air after strom"
4 Daniels Mekss

5. Valters Ezeriņš
5 Valters Ezerins