Sandra Kuzņecova kuzic pinhola 01Svētdien, 30. aprīlī, plkst. 12:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejs ielūdz uz tikšanos ar fotogrāfēm Sandru Kuzņecovu un Inesi Austrumu, kas strādā Pinhole tehnikā. Ieeja bezmaksas.
Pēdējā aprīļa svētdiena tiek dēvēta par pasaules Pinhole (Adatas cauruma) fotogrāfijas dienu (Worldwide Pinhole Photography Day). Pinhole fotogrāfija ļauj fotogrāfiem iegūt fotoattēlus no gaismas kastes, kurā ir mazs adatas lieluma caurumiņš (Pinhole), kas izgaismo filmiņu vai papīru. Šogad Starptautiskā Pinhole diena (WPPD) tiks svinēta visā pasaulē 2017. gada 30. aprīlī. Vairāk informācijas un pilna programma pieejama www.pinholeday.org.
Sandra Kuzņecova ir skolotāja, kuras hobijs ir fotografēšana. Ar Pinhole tehniku viņa iepazinās Ratnieku plenērā Imanta Ķīkuļa meistarklasē, kur arī tapa viņas pirmā fotokamera no kartona. Pēc plenēra viņas aizrautība ar Pinhole auga, kastei pievienojās piena kanna, zenīta fotoaparāts, sērkociņu kastīte un domubiedru izveidota grupa “Melnsila cielava”.

Sandra Kuznecova kuzic pinhola 01

Inese Austruma ir profesionāla fotogrāfe. Kopš 2001. gada sadarbojas ar žurnālu Doctus. Inese ir autore žurnāla vākiem un daudzu materiālu ilustrācijām, viņa fotografē un pati arī grimē savus modeļus. Vairāku gadu garumā fotografējot mediķu vidē, atradusi kopīgu valodu ar daudziem ārstiem un farmaceitiem, spēj fotografēšanās procesu darīt patīkamu vai pieņemamu pat tiem, kam tas pirms tam nav paticis. Aizraušanās ar Pinhole aizsākās ar Mārča Bendika darbnīcu Valdemārpilī vairāk nekā 10 gadus atpakaļ, turpinājās ar Imanta Ķīkuļa meistarklasēm, līdz “alternatīvais spārns” nonāca pie “Melnsila cielava”, čupas un siltumnīcas, un dažādām ūdensizturīgām pinhole kamerām (no kanalizācijas caurules, Omītes tējkannas (“čaiņik”) un 10 litru piena kannām).

Inese Austruma2