Mazs ievads kāpēc kāzu fotogrāfs var būt dārgs vai lēts. Kas ietekmē kāzu fotogrāfa honorāru ? Kas ietilpst cenā ?

Laiks.

    Lielākoties cilvēki domā, ka kāzu fotogrāfa darbs beidzās ar bildēšanu. Diemžēl tas tā nenotiek un lielākais darbs kāzu fotogrāfam ir tikai priekšā. Bilžu apstrāde ir pats ietilpīgākais fotogrāfa darbs. Ja kāzu fotografēšana ilgst aptuveni 8-15 stundas, tad apstrāde var aizņemt 25-35 stundas. Kopā fotogrāfa darbs ir no 30-50 stundas. Ir vairāki fotogrāfi, kas apgalvo, ka apstrāde nav vajadzīga un piedāvā jau vakara gaitā pēc mičošanas  sarakstīt diskā bildes un atdot jaunajam pārim. Šāda veida darbs ir haltūra, jo digitāliem failiem apstrāde ir nepieciešama. Tāpēc šāda veida halturētāji var samazināt kāzu fotogrāfa izmaksas. Ja fotogrāfs lieto foto filmu, tad darbs ir daļēji atvieglots, jo visas korekcijas notiek laboratorijā drukājot ārā bildes. Bieži šis process foto filmai ir automatizēts.
    Jo kāzas ir lielākas pēc cilvēku skaita, jo vairāk būs aktivitāšu un vairāk fotogrāfam būs jābildē un jāapstrādā bildes. Tas arī paskaidro, kāpēc lielās kāzās fotogrāfs var prasīt vairāk naudas.

Tehnika.

    Nākošais lieta, kas ietekmē fotogrāfa cenu ir viņa tehnika. Kāzu fotogrāfam tehnikas kopsumma var būt no 1.000-20.000Ls. Jo fotogrāfam labāka un dārgāka tehnika, jo labāka ir bilžu kvalitāte un fotogrāfa iespējas. Daudzi fotogrāfi bildē kāzas ar diviem fotoaparātiem, kas garantē, ka fotografēšana turpināsies, ja viena no kamerām salūzīs, kā arī reportāžas fotografēšanā netiek zaudēti kadri dēļ objektīvu maiņas.  Šāda iespēja arī uzreiz padārdzina izmaksas un kopējo cenu. Ir fotogrāfi, kas strādā ar vienu objektīvu un vienu foto kameru, bet ir fotogrāfi kuri bildē ar divām kamerām un papildus tiek ņemtas  līdz pat 8 lēcām katra savam mērķim. Abu šādu fotogrāfu rezultāts būs ļoti atšķirīgs.

Pieredze.

    Fotogrāfa pieredze ļoti ietekmē fotogrāfa cenu. Ja fotogrāfs tikko ir sācis bildēt kāzas, tad viņa cena ir zemāka, lai piesaistītu vairāk klientus. Turpetim pieredzējušam fotogrāfam jau ir savs vārds un klienti nāks balstoties uz atsauksmēm un redzētām bildēm.

Piedāvājums.

    Cenu var palielināt arī fotogrāfa papildus pakalpojumu (daži pakalpojumi var arī būt iekļauti standarta paketē, ko piedāvā fotogrāfs)  :

  • Bilžu izdruka
  • Foto grāmatas vai foto albūma izveide
  • Studijas gaismu līdzi ņemšana
  • Projektora ņemšana, lai rādītu bildes pie kāzu galda
  • Foto printera lietošana kāzu norises laikā, lai izdrukātu kāzu bildes uz vietas
  • Slaidšova izveide
  • Fotogrāfam savs transports
  • Fotogrāfs ņem līdzi asistentu
  • Un citi piedāvājumi...

Pieprasījums.

    Kāzu fotogrāfa cenu ļoti ietekmē tā pieprasījums. Jo fotogrāfs ir pieprasītāks, jo cena ir augstāka. Tā bieži fotogrāfi kontrolē klientu plūsmu, lai saudzētu savi. Kāzu fotografēšana ir smags darbs, jo tas ietver sevī nepārtrauktu skraidīšanu ar smagiem fotoaparātiem un somām, kas pēc vairākiem gadiem var radīt redzes, plecu, mugurkaula un kuņģa problēmas. Tāpēc bieži pieredzējuši fotogrāfi neņem vairāk par vienām kāzām nedēļā, turpretī jaunie fotogrāfi var pat piekrist trijām kāzām nedēļā, jo nav saskārušies ar šīm problēmām.

Cena.

    Kas tad tiek iekļauts cenā :

  • Tehnikas amortizācija
  • Ceļš (transports, benzīns, taksis, utt)
  • Fotografēšana
  • Produkta noformēšana (atlase, apstrāde, drukāšana, utt)
  • Materiāls (diski, bildes, mapes, albūmi, foto grāmata, sūtīšana, utt)
  • Papildus piedāvājumi (kas var būt jau iekļauti standarta paketē)

Noslēgums

Šie visi faktori ietekmē fotogrāfa cenu, un tāpēc ir fotogrāfi, kas ņem par kāzu bildēšanu 50Ls, un ir, kas prasa 1000Ls. Iesaku uzzināt, kas tad ir iekļauts katra fotogrāfa cenā, kāda ir fotogrāfa pieredze.

 

Fotogrāfs Andrejs Zavadskis
http://kazas.andreart.net