Canon EOS 1Ds Mark IIIMēģināšu padalīties ar saviem iespaidiem par šo profesionālo fotoaparātu, jo tā ir sagadījies, ka esmu to iegādājies savām vajadzībām. Līdz šim fotografēju ar Canon EOS 350D fotoaparātu un biju ar to apmierināts. Visticamāk es nerakstīšu tehnisko specifikāciju, ko var atrast internetā visos iespējamos resursos (pat latviešu valodā). Uzrakstīšu tikai kaut ko specifisku, kas man šķitīs interesanti un līdz kam daudzi neaizdomājas.

Aparāts nav no tiem lētākajiem, es pat teiktu, ka viens no neekonomiskākajiem, bet ja gribi labāko, tad par to nākas pārmaksāt kā jebkurā citā nozarē. Pirmajā nedēļā Rīgā par šo fotoaparātu prasīja 5500Ls.
Canon EOS 1Ds Mark III galvenā priekšrocība ir 21,1 Megapikseļu 14 bitu attēls, ko līdz šim pārspēj tikai vidējā formāta fotokameras. 35mm fotokameru lauciņā tas šobrīd ir līderis (domāju uz kādiem 2-3 gadiem). Daudzi domās, ka Canon saspieduši vairāk megapikseļus uz tā paša izmēra sensora, tātad palielināsies trokšņu daudzums un pasliktināsies attēlu kvalitāte. Iespējams, jo 1Ds Mark II fotoaparātiem tik tiešām bija lielāki pikseļi, kas uztvēra gaismu. Bet ja lasa informāciju Canon mājas lapā, tad viņi apgalvo, ka samazinājuši attālumus starp foto diodēm (pikseļiem). Tam es pilnībā piekrītu, jo redzu pat ar aci, ka attēlā pikseļi ir tādi kā kvalitatīvāki, smalkāki vai kaut kā tā. Izskaidrot es to nevaru. Bet ja tas jūs nepārliecina, tad paskatīsimies pikseļa izmērus (mikronos) dažādām Canon fotokamerām:

Canon EOS 400D 22.2 x 14.8mm 5.7µm
Canon EOS 450D 22.2 x 14.8mm 5.2µm
Canon EOS 10D 22.7 x 15.1mm 7.4µm
Canon EOS 20D 22.5 x 15.0mm 6.4µm
Canon EOS 30D 22.5 x 15.0mm 6.4µm
Canon EOS 40D 22.2 x 14.8mm 5.7µm
Canon EOS 5D 35.8 x 23.9mm 8.2µm
Canon EOS 1D Mark II 28.7 x 19.1mm 8.2µm
Canon EOS 1Ds Mark II 1.0x 36.0 x 24.0mm 7.2µm
Canon EOS 1D Mark III 28.1 x 18.7mm 7.2µm
Canon EOS 1Ds Mark III 36.0 x 24.0mm 6.4µm

Vismazākais pikseļa izmērs ir Canon EOS 40D fotoaparātam. Bet vai testos viņš zaudē kādam pēc attēlu kvalitātes? Canon EOS 20D un 30D ir tāds pats pikseļu izmērs kā jaunajam Canon EOS 1Ds Mark III fotoaparātam, bet ja vēl jaunajam modelim ir uzlabota CMOS matrica - attālumi starp fotodiodēm, tad tas nozīmē tikai to, ka attēla kvalitātei ir jābūt labākai par visiem šiem iepriekšējiem modeļiem. Bet tas tīri teorētiski un to lai pierāda gudri vīri no foto testēšanas laboratorijām. Ar šo teorētisko salīdzinājumu es vienkārši gribēju parādīt to, ka šī lielā matrica vēl nav sasniegusi maksimumu un gaismas pilnīgi pietiek.
Bet lai šādus lielus fotoattēlus saglabātu, tad nepieciešams jauns atmiņu karšu standarts, jo vecās ar savu 8mb/s nespēs vienā sekundē saglabāt pat vienu RAW failu uz ~21MB. Tādēļ 2007 gadā (šogad) parādījās UDMA standarts Compact Flash (CF) atmiņas kartēm. To tad arī atbalsta jaunais Mark III fotoaparāts - tātad spēj ierakstīt atmiņas kartē datus ar vismaz divreiz lielāku ātrumu nekā vecie fotoaparāti. Tam būs arī nepieciešamas jaunākās CF atmiņas kartes ar ātrumu virs 266x. Piemērotāko variet meklēt pēc ātrumiem šajā tabulā. Fotoaparātam ir iespējams ielikt arī Secure Digital (SD) atmiņas kartes, bet to maksimālais ātrums ir tikai 150x, tādēļ SD zibatmiņa jums palīdzēs tikai tajos brīžos, kad CF netiks galā ar darbu. Tā kā var rakstīt datus paralēli uz abām kartēm (CF un SD), tad ierakstīšanas ātrums palielinās. Par karšu ātrumiem laba informācija atrodama te.
No jaunumiem vēl var minēt klusā attēla režīmu, kad spogulis tiek pacelts jau laicīgi un kad fotografējat, tad klikšķis vairs nav tik skaļš. Palīdzēs putnu fotogrāfiem, vai tiem, kam jāpielien kaut kur tuvāk un jānofotografē kāds "tramīgs" pasākums. Vēl aizmugurē ir dīvaina poga parādījusies - AF-ON. Tā ļauj fotografējot ieslēgt autofokusu. Kā tikko ieslēdzu aparātu, tad nevarēju saprast kādēļ nav autofokuss. Nospiežot šo pogu, tas atkal parādījās. Vēl papētīšu sīkāk kā tas darbojās.