17.novembrī, atzīmējot Latvijas neatkarības pasludināšanas 92.gadadienu, M.Šagāla mākslas centrā Vitebskā, Baltkrievijā, tiks atklātas divas Latvijas foto izstādes "Laiks" un "...kur Baltijas jūra un cilvēki tiekas.." Pasākumu organizē Latvijas konsulāts Vitebskā sadarbībā ar Vitebskas pilsētas Kultūras pārvaldi un M.Šagāla Mākslas centru.

Izstādes atklās Latvijas konsuls Vitebskā Margarita Šteina un M.Šagāla muzeja direktore Ludmila Hmeļņicka, kurai pagājušajā gadā tika piešķirts Atzinības krusts par Latvijas un Baltkrievijas sadarbības veicināšanu kultūrā (pagaidām viņa ir vienīgā Baltkrievijas pilsone, kurai ir piešķirts augstākais Latvijas Valsts apbalvojums). Uz atklāšanu ir ielūgti Vitebskas apgabalā pazīstami valsts un politiskie darbinieki, sabiedrībā labi zināmi kultūras un mākslas pārstāvji, žurnālisti, Latvijas un Baltkrievijas sadarbības veicinātāji un latviešu kopienas pārstāvji.

Izstāde "Laiks" ir radusies 2 unikālu foto akciju rezultātā Latvijas vēsturē, kas notika ar 20 gadu intervālu - 1987.gadā un 2007.gadā. Izmantojot abās akcijās iegūtās fotogrāfijas, tika izveidota izstāde, kura ar kvalitatīvu fotomākslu mēģina parādīt tās izmaiņas, kas ir notikušas Latvijas sabiedrībā šo 20 gadu laikā un prezentēt Latviju kā valsti ar augšupejošu attīstību, nezaudējot savu identitāti. Izstādes kurators ir fotogrāfs Ilmārs Znotiņš.

Ceļojošā fotoizstāde ""...kur Baltijas jūra un cilvēki tiekas.." tika izveidota projekta "Balticness" ietvaros Latvijas prezidentūras laikā Baltijas jūras valstu padomē 2007. - 2008.gadā. Izstādi organizēja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un tas ir Latvijas ieguldījums vienotas reģiona identitātes veidošanā.

Izstāde sniedz iespēju palūkoties uz Baltijas jūru, saviem kaimiņiem, pašiem uz sevi, meklējot vērtības, kas mūs vieno un atšķir, kas padara mūs unikālus citu pasaules reģionu vidū. Izstāde jau ir apceļojusi visu vienpadsmit Baltijas jūras reģiona valstu galvaspilsētas - Tallinu, Helsinkus, Sanktpēterburgu, Stokholmu, Oslo, Reikjavīku, Kopenhāgenu, Berlīni, Varšavu, Viļņu un Rīgu.

Izstādes M.Šagāla mākslas centrā būs apskatāmas līdz 19.decembrim.