Berge plakāts ielūgumsNo 5. aprīļa līdz 6. maijam Latvijas Fotogrāfijas muzeja abos stāvos apskatāma zviedru fotogrāfes Elīnas Berges (Elin Berge) fotoizstāde "Karalieņu zeme" (The Land of Queens). Fotogrāfiju sērijā dokumentētas sievietes no Taizemes, kas ieradušās Zviedrijā precību un labākas dzīves nolūkos. Fotogrāfe vairākus gadus sekojusi šo sieviešu likteņiem un dokumentējusi viņu dzīvi Vāsterbotenas provincē, Zviedrijā, kas plašāk pazīstama kā "septiņu upju ceļš". Elīnas Berges fotogrāfijas atklāj dažādos Taizemes sieviešu sadzīves apstākļus Zviedrijā, viņu attiecību modeļus, cerības un skumjas. Lai arī pašas taizemietes un viņu stāsti ir tik dažādi, tomēr viens faktors paliek nemainīgs – viņas ir ieradušās, lai atrastu sev dzīvesbiedru no Zviedrijas.

Kā skaidro pati fotogrāfe, nosaukumam "Karalieņu zeme" ir vairākas nozīmes: "Tas ir stāsts par ilgošanos un sapņiem par labāku dzīvi. Apgabals, kurā fotografēju, jau gadiem ilgi ir zināms kā "Drottninglandet" (no zviedru valodas - "Karalieņu zeme"). Nosaukums radies daudzo ciematu dēļ šajā apkārtnē, kas nosaukti Zviedrijas karalieņu vārdos. Taču gandrīz visas sievietes, kuras fotografēju, ir nākušas no nabadzīga apgabala Ziemeļaustrumu Taizemē. Viņas devušās prom no dzīves tur, lai atrastu darbu pilsētās, tūristu maršrutu iecienītās vietās vai ārzemēs. Tā šīs sievietes nonāca Zviedrijā. Arī pati Taizeme tradicionāli ir pazīstama kā karaļvalsts un līdzīgi kā dažās citās valstīs, sievietes tur dzīvo pēc savādākiem nosacījumiem, nekā tās pašas valsts vīrieši. Manas izstādes nosaukums ir simbolisks, tas ir par visām tām lietām, par kurām sapņoja šīs sievietes, kad viņām radās iespēja pārcelties uz dzīvi Zviedrijā." Šis Elīnas Berges projekts tapis fotogrāfei cieši sadarbojoties ar mūziķi un dziedātāju Frīdu Haivenenu (Frida Hyvönen), kuras speciāli sarakstīto mūziku šai fotogrāfiju sērijai apmeklētāji varēs dzirdēt arī izstādes ietvaros Latvijas Fotogrāfijas muzejā.

Fotogrāfe Elīna Berge dzimusi 1978. gadā un savu profesionālo karjeru uzsākusi 1999. gadā kā reģionālās avīzes fotogrāfe. Pēc "Nordens Fotoskola Biskops-Arnö" absolvēšanas 2003. gadā, Elīna Berge strādājusi zviedru laikrakstā "Dagens Nyheter", kur Elīnas veidotie fotostāsti guvuši vairākus apbalvojumus un stipendijas. Tomēr fotogrāfe labprātāk strādā ar ilgtermiņa projektiem. Viņas darbu tematika vienmēr ir sievietes, kuras vienā vai otrā veidā izjauc kādu visiem zināmu robežu. 2006. gadā tapusi fotogrāfiju sērija "Plīvuri" (Veils), atklājot musulmaņu sievietes Zviedrijā un viņu attieksmi pret valkāšanai paredzēto plīvuru. Abas fotogrāfiju sērijas "Plīvuri"(2006) un "Karalieņu zeme"(2009) publicētas arī grāmatas formātā. Fotogrāfes darbi publicēti vairākos žurnālos, Elīnai Bergei bijušas vairākas izstādes Zviedrijā, kā arī Norvēģijā un Itālijā.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA CETURTDIEN, 5. APRĪLĪ, PLKST. 17.00., LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJU IELAS).

IZSTĀDE "KARALIEŅU ZEME" TAPUSI SADARBĪBĀ AR HASSELBLAD FOUNDATION ZVIEDRIJĀ UN VALSTS KULTŪRKAPITĀLA FONDA, ZVIEDRIJAS VĒSTNIECĪBAS LATVIJĀ ATBALSTU. PALDIES DIZAINA STUDIJAI "PIECI EZERI", UN INFORMATĪVAJAM ATBALSTĪTĀJAM "DIENA".

No sērijas "karalieņu zeme" Elīna  Berge