No 12.novembra līdz 5.janvārim Valkas pilsētas kultūras nama 1.stāva foajē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) apskatāma fotogrāfa Jana Artusa – Bertranda (Francija) foto izstāde "No putna lidojuma".

J.A.Bertrands dzimis 1946.gadā Francijā. Šodien pasaulē zināms kā profesionāls franču izcelsmes fotogrāfs un fotožurnālists. Slavu ieguvis 1998.gadā, projekta "No debesīm ieraudzītā zeme" ietvaros, ar fotogrāfijām, kurās attēlota mūsu planēta, kas fotografēta no putna lidojuma.

Fotogrāfs izdevis 60 grāmatas, kurās reproducētas viņa fotogrāfijas. Pasaulē pārdoti trīs miljoni Jana Artusa – Bertranda sagatavoto grāmatu. Tieši Āfrikā, strādādams par gaisa balona pilotu, viņš atklāja zemes nenovērtējamo skaistumu, to vērojot no augstuma. Tas pamudināja fotogrāfu iemūžināt zemi un parādīt cilvēces ietekmi uz planētu.

J.A.Bertrands ir fotografējis 75 valstīs. 2006.gadā fotožurnālists ir uzņēmis televīzijas dokumentālo filmu sēriju par konkrētām vides aizsardzības problēmām. Filmu pirmizrāde notika Francijas sabiedriskajā televīzijā un šobrīd tā tiek demonstrēta 49 valstu televīzijās. Vairāk nekā 600 miljoni cilvēku ir redzējuši šo dokumentālo filmu sēriju. 2011.gada ANO Ģenerālās asamblejas sēdē tika demonstrēta Jana Artusa – Bertranda dokumentālā filma par ūdens piesārņojuma problēmām pasaulē un to ietekmi uz zemeslodes ekosistēmu.

Izstādi "No putna lidojuma" veido J.A.Bertranda darbi, kas atrodas Parīzē dzīvojošas latviešu mākslinieces Daigas Alises Freimanes dzīvesbiedra, franču fotomākslinieka darbu kolekcijā.