Gleizds afiša Valmiera"Jāņa Gleizda skaistākie dzīves mirkļi" – ar šādu nosaukumu 8. oktobrī plkst. 16.30 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta fotomākslinieka Jāņa Gleizda piemiņas izstāde. Jānis Gleizds (1924. 07. 05. – 2010. 17. 04.) ir viens no pasaulē pazīstamajiem Latvijas foto māksliniekiem, kurš fotomākslai veltījis pusgadsimtu no sava garā, traģiskā mūža.
Pēckara foto leģendas Jāņa  Gleizda veikums jau tādēļ vien ir cienījams, ka tas atspoguļo mūsu kultūras vibrācijas neviennozīmīgā vēstures periodā. Jāņa Gleizda nozīmīgākās foto kompozīcijas radītas galvenokārt 20. gadsimta. 60., 70. un 80. gados. Jāņa Gleizda radītie attēli saistībā ar viņa personības likteni ir ieguvuši patstāvīgu vietu Latvijas sabiedrības priekšstatos par nu jau pagājušā gadsimta otrās puses Latvijas mākslas fotogrāfijas sasniegumiem. Jānis Gleizds pārsvarā strādāja melnbaltajā fotogrāfijā, perfekti pārvaldot sarežģīto, smalko un darbietilpīgo izohēlijas tehniku. Iespējams, ka visatpazīstamākās ir Jāņa Gleizda sieviešu aktu fotogrāfijas, tomēr viņš darbojies arī citos žanros – ainavā, klusajā dabā, portretu fotogrāfijā..
Divdesmit četru gadu vecumā nākamajam fotogrāfam pēc smagiem apsaldējumiem amputēja abas delnas. Mākslinieka dzīve un radošais mūžs visā tā garumā bija gribasspēka un dzīves alku apliecinājums. Pēc kādām divdesmit operācijām traumatoloģijas institūtā jaunietis sāka trenēties zīmēt un gleznot.
"Viņš katru zvirbuli uz mēslu čupas gribēja mākslinieciski uzfotografēt", saka viņa dzīvesbiedre Annele Gleizda, kura  turpina rūpēties par izcilā foto mākslinieka piemiņas saglabāšanu.
Kā vienam no pirmajiem fotogrāfiem, Jānim Gleizdam 1995. gadā tiek piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis par nopelniem Latvijas valsts labā. Jānis Gleizds bija gaidīts viesis foto klubos, kur dalījās pieredzē un neslēpa savas zināšanas.
Neskatoties uz to, ka pēdējos gadus J. Gleizds bija ļoti slims, viņa fotogrāfiju kolekcijas tika eksponētas Lietuvā, Rumānijā un Ukrainā.
Jāņa Gleizda fotogrāfijas kā šīs pasaules atspulgi turpina mūs pārsteigt ar savu spožumu un lielo mīlestību.  Atspulgi ir nākuši no Dievišķās gaismas, kura skārusi savu izredzēto Jāni Gleizdu un pārvērtusi viņa likteni spožā Mīlas, Dailes un Vīrišķības leģendā.
"Katra viņa bilde ir apbrīns, pārmetums, uzmundrinājums un stiprinājums ticībā, ka skaistums glābs pasauli." – tā par izcilo mākslinieku 1998. gadā rakstīja kinorežisors Jānis Streičs.