Laura Appena SarkandaugavaNo 2015. gada 3. decembra līdz 2016. gada 17. janvārim Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8) būs skatāma mūsdienu latviešu fotogrāfu izstāde "Ielu fotogrāfija". Izstādē ar saviem darbiem piedalīsies Irēna Stefanoviča, Laura Appena, Gints Ivuškāns, Juris Justs, Olafs Ošs, Romāns Drics un Viesturs Pinka.
Nejauši notvertas ielas ainas un pacietīgi gaidīti kadri, apstādināti ikdienas mirkļi sabiedriskajā transportā, fotogrāfam priecīgi pozējoši bērni, kas iztraucēti savās pagalma rotaļās, salijuši garāmgājēji un rudens miglā fotografēta pilsēta. Abās Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs šoreiz izstādīti septiņu autoru darbi, ieturēti vienā žanrā – ielu fotogrāfijā. Tie tapuši laika posmā no 2010. līdz 2015. gadam un aptver vairākas pilsētas, galvenokārt Rīgu.
Katram no septiņiem izstādes autoriem ir savs rokraksts un viedoklis par ielu fotogrāfijas uzdevumiem, kā arī atšķirīga pieredze fotogrāfijā. Olafs Ošs, kurš pēc darba fotoaģentūrā šogad sācis strādāt kā pašnodarbināts fotogrāfs, atzīmē: "Savos darbos vienmēr cenšos panākt daudzslāņainību. Vēlos radīt fotogrāfiju, kuru skatītājs var nolikt sev priekšā un vismaz uz kādu mirkli pie tās uzkavēties. Attiecības starp fotogrāfiju un skatītāju var būt dažādas – personiskas, konfliktējošas. Tās var būt emocijas vai to trūkums."
Viesturs Pinka ir Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas (International Summer School of Photography, ISSP) 2006. gada un ISSP Skolas 2011-2013. mācību gada absolvents, ir piedalījies grupu izstādēs. Eksponēto fotogrāfiju sēriju viņš ir uzņēmis ar mobilo telefonu, tā tapusi kā viņa ikdienas vērojumu fiksācija – vietu, cilvēku un to mijiedarbības dokumentācija. Fotogrāfijas ir uzņemtas, pārvietojoties tikai vienā Rīgas autobusa maršrutā, ļaujot skatītājam minēt un nojaust tā sākuma un gala pieturu, ieraudzīt pasažieru dažādību un ainavas mainību.
Radošās apvienības "TF4" vadītāja Irēna Stefanoviča piedalījusies vairākās grupu izstādēs. Ekspozīcijā "Ielu fotogrāfija" iekļauti darbi no sērijas, kas tapusi laika posmā no 2010. līdz 2015. gadam. Fotogrāfijās redzamas trīs pilsētas, kas, kā norāda autore, viņai ir vienlīdz svarīgas, – Ogre, Ludza un Rīga. Ogre ir viņas dzimtā pilsēta, Ludzā dzīvoja vecvecāki, bet Rīga – vieta, kurā ir viņas draugi un domubiedri. Autore norāda, ka viņai patīk meklēt un saskatīt skaistumu arī ierastās lietās un situācijās.
Izstādē "Ielu fotogrāfija" būs skatāmi darbi no Lauras Appenas fotogrāfiju sērijas "Sarkandaugava", kas tapusi 2013. – 2014. gadā. Līdzīgi kā Irēnas Stefanovičas darbos, fotografētās vietas izvēle balstīta personiskajās atmiņās: "Pirms tam Sarkandaugavā biju bijusi tikai dažas reizes bērnībā, ciemojoties pie vectēva. Tagad, klaiņojot ar fotokameru pa Sarkandaugavas ielām, centos tikt vaļā no nedrošības sajūtas un stereotipiem, bet tajā pašā laikā nepazaudēt pirmo iespaidu tvērienu." Šogad Laura Appena ar savu izstādi piedalījās festivālā "Survival Kit".
Juris Justs fotografēšanu apguvis no mākslas un foto grāmatām. Šogad viņa darbi iekļuva interneta žurnāla "Fotokvartāls" Portfolio balvas finālā. Viņš norāda, ka fotogrāfiskajā darbībā daudz eksperimentē, fotografējot dažādos laika apstākļos un bieži nepietiekošā apgaismojumā.
Autoru grupu izstādēs Romāns Drics piedalās kopš 2006. gada. Viņš veidojis savas solo izstādes Lietuvā un Krievijā, regulāri piedalās starptautiskos festivālos. Viņa darbi tiek publicēti fotogrāfiju izdevumos ārzemēs un Latvijā. Šobrīd Romāns dzīvo un strādā par fotogrāfu Vācijā. Šajā izstādē ir iekļautas Rīgā, Parīzē un Venēcijā uzņemtas ielu fotogrāfijas. Graudainās un izteikti kontrastainās melnbaltās fotogrāfijas ir raksturīgas autora agrīnajām sērijām. Fotogrāfs norāda, ka laika un vietas konteksts viņa darbos nav svarīgs, noteicošā ir no dzīves izrautā ekspresija, kas piepilda fotogrāfijas ar īpašu atmosfēru.
Fotogrāfs Gints Ivuškāns vairākus gadus strādājis ziņu aģentūrā. 2011. gadā viņš saņēma apbalvojumu konkursā "Dienas gada balva fotogrāfijā", savukārt 2014. gadā festivāla "Es esmu fotogrāfs" (“Iamphotographer") ietvaros Tallinā saņēma 3. vietu kategorijā "Labākais reportāžas foto". Izstādē "Ielu fotogrāfija" iekļauta Ginta Ivuškāna darbu sērija, kurā redzama Rīga lietū.
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 3. DECEMBRĪ, 2015. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)
Izstāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda un "Fujifilm" atbalstu. Paldies dizaina aģentūrai "Pieci ezeri" un informatīvajiem atbalstītājiem.

Gints Ivuškāns

Irēna Stefanoviča

Juris Justs

Olafs Ošs

Romāns Drics

Viesturs Pinka