Fotomēnesis plakāts lvNo 11. maija Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs skatāma poļu fotogrāfes Viktorijas Vojcehovskas izstāde "Dzirksteles", kurators Sarmens Beglarjans. Izstāde notiks festivāla "Rīgas Fotomēnesis 2017" ietvaros.
Tā ir fotogrāfiju sērija par karu Ukrainā, kuras pamatā ir jauno karavīru portreti, kas radīti, sarunājoties ar katru no tiem. Viņu vārdos atklājas motivācija cīnīties, viņu griba aizstāvēt savu valsti, viņu šaubas, psiholoģiskās problēmas un sajūtas, kas radušās sabiedrības nesapratnes dēļ. Šajā projektā ir iekļauti arī citi mediji – no dokumentālās fotogrāfijas līdz kolāžām, videomākslai un instalācijām. Viktorijas Vojcehovskas darbi ļauj skatītājam salīdzināt vēsturisko kara ainu ar mūsdienu realitāti. Izstādē "Dzirksteles" ir atainota stāstu sērija, kurā tiek aprakstīta ikviena cilvēka dzīve – pieaugšana, nāve, lomu noteikšana pēc dzimuma.
Māksliniece stāsta: "Es vēlētos ļaut skatītājiem identificēties ar cilvēkiem, kas redzami manos portretos, likt tiem just līdzi un nedaudz padomāt par to, kas notiek pasaulē. Es neceru, ka māksla var būt līdzeklis lielām pārmaiņām, bet es patiesi ticu, ka tai piemīt spēks, kas var likt cilvēkiem domāt par citiem vai pat just līdzi. Kad jūs skatāties uz šīm sejām, iespējams, jūs varat pārraidīt savas domas šiem cilvēkiem."
Viktorija Vojcehovska ir fotogrāfe, vizuālā māksliniece, viņa ir uzvarējusi konkursā Leica Oskar Barnack Newcomer Award 2015 ar projektu "Short Flashes", La Quatrième Image Young Talents 2015 un Humanity Photo Awards 2015 – dokumentālajā kategorijā, saņēma divus vērtīgus atzinumus IPA Awards 2015. Viņas sērija "Own place" vinnēja konkursā Photo Diploma Award 2013. Ukrainas konfliktā iesaistīto teritoriju attēlojums projektā "Sparks" vinnēja Portfolio Review at Krakow Photomonth 2015. Autore ir nominēta Joop Swart Masterclass 2016, piedalījās rezidencēs Reikjavīkā un Pekinā un ir saņēmusi atbalstu Prix de la Photographie 2016 no Fondation des Treilles. Viņas darbi ir prezentēti festivālos Arlā, Parīzē, Lillē, Minskā, Bratislavā, Varšavā, Ļubļanā, un Niort.
Rīgas Fotomēnesis ir starptautisks fotogrāfijas festivāls, kas iepazīstina ar aktuālo Ziemeļeiropas un Austrumeiropas fotogrāfijā. Šogad Rīgas Fotomēnesis notiek no 2017. gada 8. līdz 31. maijam, piedāvājot 6 izstādes un vairāk nekā 10 notikumus ar vienojošo tēmu "Fakti un precizējumi". Pilna festivāla programma pieejama mājaslapā www.rigasfotomenesis.lv.