Ekskursija uz MēnesiOtrdien, 21. maijā plkst. 18.00, Latvijas Okupācijas muzejā Raiņa bulvārī 7 norisināsies kuratora un fotogrāfa Aļņa Stakles ekskursija izstādē "Ēdot ananasus uz Mēness”. Izstāde, kurā piedalās desmit mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, ir festivāla “Rīgas Fotomēnesis 2019” centrālais notikums.

Ekskursija izstādē ir veltīta stāstiem par mākslinieku darbiem un fotogrāfijas medija lietojumu laikmetīgajā mākslā. Izstāde ir tapusi ar domām par laikmetu, kurā mēs esam sapratuši, ka viss jau ir bijis un pārsvarā mūsos valda skeptiska vilšanās par pagājušo laikmetu lielajām vīzijām, kā padarīt pasauli par labāku un skaistāku vietu. Mēs arī esam sapratuši, ka vilšanās sajūtas politikā, reliģijā, sabiedrībā, kolektīvās patiesībās nav nesušas nekādus jaunus kopējus dzīves jēgas apliecinājumus. Viss ir beidzies nemaz nesācies, un mēs visi esam labprātīgi kļuvuši par sociālo mediju puspatiesību un prokrastināciju pārņemtiem globālā ciemata pilsoņiem. Izstādes mākslinieki privāti un situatīvi pievēršas dažādu kolektīvu utopiju laikmetīgām atblāzmām pēc-demokrātijas ideju diskursā.

Alnis Stakle ir pazīstams Latvijas fotogrāfs, Rīgas Stradiņu universitātes studiju programmas “Fotogrāfija” vadītājs, un kopā ar Arni Balču ir izstādes “Ēdot ananasus uz Mēness” kuratori. Ekskursijas un izstādes apmeklējums ir bez maksas.

Viens no galvenajiem ikgadējiem notikumiem Latvijas fotogrāfijā – festivāls “Rīgas Fotomēnesis” – šogad tas notiek no 13. maija līdz 16. jūnijam, piedāvājot izstādes, lekcijas, prezentācijas, filmas un citus pasākumus. Pilna festivāla programma pieejama festivāla mājas lapā http://www.rigasfotomenesis.lv

1Y8A2014

1Y8A2129

Matiass Lovgrens Danija