Muzeju nakts Laika ratsStarptautiskā Muzeju nakts šogad norisināsies 20. maijā, un tās tēma ir "Laika rats".

Muzeju nakts 2017 ietvaros Latvijas Fotogrāfijas muzejs gaidīs un izklaidēs savus viesus visa vakara garumā. Muzeja vēsturiskajā ekspozīcijā būs skatāmi fotokonkursa "Laika zīmes" darbi. Kopā tika iesūtīti 26 darbi, kuru autori ir dažāda vecuma un profesionālās sagatavotības fotoentuziasti. Muzeju nakts apmeklētājiem būs iespēja nobalsot par saviem favorītiem. Tāpat muzeja viesi varēs aplūkot vēsturisko ekspozīciju un pildīt ar fotogrāfiju saistītus uzdevumus, apskatīt un izmēģināt jauno Camera obscura, baudīt muzeja krājumā esošo fotouzņēmumu slaidrādi "Laika rats", kā arī fotografēties pie īpašās "Pāru sienas".

Fotogrāfijas muzeja salonā viesiem būs iespēja apmeklēt lekcijas, kuras lasīs fotogrāfijas jomas pazinēji un pētnieki – Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vēsturnieks Tālis Pumpuriņš, Latvijas Fotogrāfijas muzeja vēsturniece Daiga Jamonte un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja fotokrājuma glabātāja Lauma Lanceniece.

Muzeja salonā vakara gaitā muzeja viesus priecēs jaunās mākslinieces, notiks muzikāls priekšnesums, uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Etnomuzikoloģijas nodaļas studentes – Ilze Cepurniece un Katrīna Riekstiņa. Ilze Cepurniece ir absolvējusi Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolu – klavierspēles nodaļu (pianists, koncertmeistars), šobrīd studē JVLMA, Etnomuzikoloģijas nodaļas 2. kursā, vairākkārt piedalījusies Latgales ērģeļu dienās. Šobrīd paralēli studijām dzied Rīgas Marijas Magdalēnas draudzes korī, muzicē kā tradicionālā dziedātāja un koklētāja dažādos pasākumos, pēta katoļu baznīcas tradicionālo mūziku Latgalē. Katrīna Riekstiņa ir absolvējusi Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolu, un šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 8. semestra etnomuzikoloģijas nodaļā. Viņa aktīvi darbojas folkloras draugu kopā "Skandinieki", kā arī piedalās dažādos mūzikas projektos – gan spēlējot instrumentus, gan dziedot. Studiju laikā viņa mācījusies spēlēt sešus mūzikas instrumentus – kokli, vijoli, ģīgu, mandolīnu, ermoņiku, dūdas.

Muzeju naktī Latvijas Fotogrāfijas muzejs arī parādīs šābrīža poļu mākslinieces Viktorijas Vojcehovskas izstādi "Dzirksteles" dejā, ķermeņa kustību valodā runās Laura Kušķe un Dana Zvonarjova – Latvijas Kultūras akadēmijas studentes. Laura Kušķe otro gadu mācās laikmetīgās dejas mākslu Latvijas Kultūras akadēmijā. Šobrīd viņa visu savu laiku velta dejas studijām un ar to saistītiem projektiem, regulāri piedalās meistarklasēs un darbnīcās Latvijā un ārzemēs (Francija, Nīderlande, Zviedrija, Beļģija), cenšoties bagātināt savu dejas pieredzi. Jauno dejotāju ļoti saista neemocionāla deja, kustība kustības pēc. Dana Zvonarjova bija uzsākusi mācības Latvijas Kultūras koledžā, un jau gadu vēlāk tika uzņemta Kultūras akadēmijā, kur joprojām turpina mācības laikmetīgās dejas mākslas programmā. Viņa dejo deju zālēs, uz skatuves, parkā, dušā, ejot pāri ielai, sabiedriskajā transportā, svinot Jāņus uz jumta. Šoreiz meitenēm būs iespēja atrasties starp vairākiem mākslas veidiem, izjust un izdejot tos, bet apmeklētāji varēs baudīt īpašo noskaņu muzejā.

Apmeklētājus gaidīsim no plkst. 19.00 līdz 24.00.

Pasākuma programma:

Muzeja salonā:

19.00. – 20.30 Lekcijas:

• 19.00 Tālis Pumpuriņš "Fotogrāfa Borharta dzimta no Cēsīm"

• 19.30 Lauma Lanceniece "Fotogrāfijas kā populārās kultūras liecības Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 19.-20. gs. mijas krājumā"

• 20.00 Daiga Jamonte "Padomju Latvijas pirmā fotomākslas izstāde"

20.30 – 21.00, 21.30 – 22.00 Muzikāls priekšnesums (Ilze Cepurniece, Katrīna Riekstiņa – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Etnomuzikoloģijas nodaļas studentes)

21.00 – 21.30, 22.00 – 22.30 Izstāde "Dzirksteles" dejā (Dana Zvonarjova, Laura Kušķe – Latvijas Kultūras akadēmijas studentes)

22.30 – 24.00 Filma "Vienīgā fotogrāfija"

Muzeja ekspozīcijā:

19.00 – 24.00 Radošās darbnīcas

19.00 – 24.00 Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā esošo fotouzņēmumu slaidrāde "Laika rats"

19.00 – 24.00 Iepazīšanās ar stereoskopu

19.00 – 24.00 Iepazīšanās ar Camera obscura

19.00 – 24.00 Fotokonkursa "Laika zīmes" darbu apskate, izvērtēšana un balsošana

Muzeja ekspozīcijas 3. zāle

Fotografēšanās pie īpašās "Pāru sienas"

Muzeja ekspozīcijā visa vakara garumā: radošās darbnīcas, Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā esošo fotouzņēmumu slaidrāde "Laika rats", iepazīšanās ar stereoskopu un ar Camera obscura, fotokonkursa "Laika zīmes" darbu apskate, izvērtēšana un balsošana, fotografēšanās pie īpašās "Pāru sienas".

Savukārt 18. maijā, Starptautiskajā muzeju dienā, muzejs atvērts no plkst.12:00 līdz 19:00 un apskatāms bez ieejas maksas. Iepriekš piesakoties pa tālr. +371 67222713 vai Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., ir iespēja arī apskatīt muzeju gida pavadībā bez maksas.