AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VRNikon laiž tirgū jaunu izcila telefoto viena fokusa garuma objektīvu ar speciālu telepārveidotāju. Objektīvā AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR ar AF-S TELEPĀRVEIDOTĀJU TC800-1.25E ED ir izmantoti augstas kvalitātes komponenti un uzlabotas tehnoloģijas, lai samazinātu svaru, padarītu ērtāku lietošanu, kā arī uzlabotu attēla kvalitāti. Šis ir pirmais NIKKOR objektīvs, kurā līdzās jau izmēģinātām un pārbaudītām funkcijām, piemēram, vibrāciju samazināšanai un nanokristālu pārklājumam, izmantotas tādas izsmalcinātas tehnoloģijas un materiāli kā elektromagnētiska diafragmas vadība un fluorīta objektīva elementi.

Šim augstākās klases objektīvam ir garākais fokusa attālums NIKKOR objektīvu vidū, tādējādi tas ir nevainojami piemērots profesionāliem sporta un preses fotogrāfiem. Ja nav iespējams piekļūt objektam tuvāk, objektīvs AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR nodrošina papildu attālumu, kas objektu pietuvina kamerai.

“Mēs izstrādājām šo objektīvu atbilstoši lietpratīgāko profesionālo fotogrāfu prasībām,” stāsta Zurabs Kiknadze (Zurab Kiknadze), objektīvu, piederumu un programmatūras ražošanas menedžeris, Nikon Europe. “Mēs ne tikai samazinājām parasti smagā izcila telefoto objektīva svaru un aprīkojām to ar jaunām tehnoloģijām NIKKOR objektīviem, bet paveicām vēl vairāk — izstrādājām īpaši pielāgotu telepārveidotāju, lai pagarinātu objektīva fokusa attālumu un nodrošinātu, ka tas pamatoti kļūst par labāko paraugu mūsu izcila telefoto objektīvu vidū.”

Nikon paziņoja par objektīva AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR izstrādi 2012. gada vasarā. Objektīva paraugi bija apskatāmi izstādē “Photokina” Ķelnē, tie tika izmēģināti lielākajos sporta pasākumos un saņēma ļoti labas atsauksmes.


Viegls korpuss ar fluorīta elementiem

Ņemot vērā objektīva AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR nodrošināto plašo fokusa attālumu, tas ir pārsteidzoši viegls un līdzsvarots. Tas panākts, korpusa ražošanā izmantojot vieglu, izturīgu magnija sakausējumu un izstrādājot uzlabotu optisko konstrukciju, kurā ietverti divi fluorīta elementi.

Optiskajā sistēmā izmantoti kopumā 20 elementi 13 grupās, tostarp divi fluorīta un divi ED elementi. Izmantojot fluorītu divos priekšējos elementos, objektīva priekšējā daļa ir padarīta vieglāka, tādējādi tā smaguma centrs ir pārvietots uz aizmuguri, nodrošinot ērtu lietošanu un stabilu darbību. Fluorīta elementi nodrošina arī izcilu optisko veiktspēju, sniedzot augstu caurlaidību ar minimālu krāsu aberāciju un daudz mazākas dispersijas īpašībām, nekā to spētu pat super ED elements. Nikon pretatspīdumu nanokristālu pārklājums tiek izmantots, lai nodrošinātu skaidrus attēlus ar minimālu uzplaiksnījuma un dubultošanās efektu.

Šajā objektīvā ir iekļauts arī izliekts meniska formas aizsargstikls un 52 mm NC filtrs. Objektīvs ir aprīkots pat ar ērtu ievietojamu 52 mm filtra turētāju, kas atrodas objektīva aizmugurē.
 
Īpaši precīza elektromagnētiskās diafragmas vadība

Elektromagnētiskā diafragma nodrošina uzticamu, īpaši precīzu apertūras atvēruma vadību ar ļoti mazu kļūdu koeficientu. Šis precīzais mehānisms nodrošina arī uzlabotu automātiskās ekspozīcijas vadību nepārtrauktas uzņemšanas laikā, kā arī palielinātu precizitāti — īpaši, ja objektīvs tiek lietots kopā ar telepārveidotāju, kad nepieciešams divkāršs apertūras atvēruma savienojums.

Lai uzlabotu stabilitāti, VR (vibrāciju samazināšanas) mehānisms nodrošina par aptuveni četrām pozīcijām lielākam aizvara ātrumam ekvivalentu kompensāciju. VR režīmi Normāls un Aktīvs nodrošina stabilu uzņemšanu kameras dažāda apjoma un ātruma kustību laikā, savukārt automātiskā trijkāja noteikšana samazina aizvara atbrīvošanas laikā radīto vibrāciju, kad kamera ir uzstādīta uz trijkāja. Objektīvs AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR ir aprīkots arī ar integrētu trijkāja pamatni, kas uzlabo līdzsvaru, kad objektīvs ir uzstādīts uz trijkāja.

Objektīvā ir ietverts SWM (Klusais viļņu motors) ātrai un precīzai fokusēšanai. Tiek izmantoti trīs fokusa režīmi: A/M (autofokuss ar manuālu korekciju, AF prioritātes režīms), M/A (ļauj nekavējoties pārslēgties no autofokusa režīma uz manuālu darbību jebkurā AF režīmā) un M (manuālais režīms).
 
Speciāls telepārveidotājs

Komplektā ar katru objektīvu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR ir iekļauts AF-S TELEPĀRVEIDOTĀJS TC800-1.25E ED — pirmais telepārveidotājs, kurā izmantots ED stikla elements, lai novērstu krāsu aberāciju, kas ir raksturīga problēma tieši objektīviem ar garu fokusa attālumu.

Telepārveidotājs ir izstrādāts lietošanai ar objektīvu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR (nav iegādājams atsevišķi), un katrs telepārveidotājs ir īpaši pielāgots katram atsevišķam objektīvam, lai saglabātu tā izcilo optisko veiktspēju, vienlaikus paplašinot objektīva fokusa attālumu līdz 1000 mm.

Objektīvs un tā speciālais telepārveidotājs ir aprīkoti ar cietu, pārnēsāšanai paredzētu futrāli (CT-801), nodrošinot ērtu un drošu pārvadāšanu.
 
Specifikācijas

- Fokusa attālums: 800 mm
- Maksimālais apertūras atvērums: f/5,6
- Minimālais apertūras atvērums: f/32
- Objektīva uzbūve: 20 elementi 13 grupās (kā arī viens aizsargstikls)
- Diafragmas lāpstiņu skaits: 9 (noapaļotas)
- Tuvākais fokusēšanas attālums: 5,9 m AF režīmā; 5,8 m MF režīmā
- Filtra/pierīces izmērs: 52 mm
- Diametrs x garums: aptuveni 160 x 461 mm
- Svars: aptuveni 4590 g vai 4725 g ar pievienotu telepārveidotāju
- Piezīmes: komplektā ir iekļauts speciāls AF-S TELEPĀRVEIDOTĀJS TC800-1.25E ED