Mūsdienās daudziem liekas, ka fotogrāfs var daudz nopelnīt ar samērā vieglu un interesantu darbu, bet neviens nerēķina kādi tad ir izdevumi šajā biznesā. Daudzi tajā iesaistās, neparēķinot īstās izmaksas un cer viegli gūt peļņu. Bet komercfotografēšana ir tāds pats bizness kā visi pārējie, kur izdevumiem un ienākumiem jābūt līdzvērtīgiem. Tādēļ ja vēlaties tajā iesaistīties un ar to nākotnē pelnīt naudu, tad vajadzētu sākumā parēķināt izdevumus, lai saprastu kādiem tad ir jābūt ienākumiem izdzīvošanai.

Nopietna fotogrāfa izmaksas dienā ir ap 200-400Ls (pie šodienas cenām) un daudziem tas liekas par traku, jo pat plastiskie ķirurgi vai citi augstas klases speciālisti tik daudz nepelna. Kur tad slēpjas tas āķis? Veiksim nelielu aprēķinu kas tad ietilspt fotogrāfa dienas izmaksās:

1. Pamatā ir digitālais fotoaparāts ar ko strādā fotogrāfs un tā cenas parasti svārstās no 500Ls – līdz 25 000Ls (tas ir atkarībā no tā cik augstas klases fotoaparāts un attiecīgi arī fotogrāfa izmaksas būs lielākas). Lētā gala fotoaparātu kalpošanas mūžs parasti ir 100.000 kadri – tātad ja vienā dienā vai fotosesijā tiek safotografēti 1000 kadri, tad sanāk 100 šādas fotosesijas. Bet parasti jau kāzās vai citos pasākumos tiek safotografēts vairāk, tātad kādi 50 šādi foto pasākumi un aparāts jāpērk praktiski jauns, jo iepriekšējais būs ne tikai fiziski novecojis, bet arī jau morāli.

2. Otrs lielākais izdevumu postenis ir objektīvi. Nopietniem fotogrāfiem tie ir vismaz 3 (platleņķis ar maināmu fokusa attālumu, kāds tele objektīvs un kāds fiksētais objektīvs). Objektīvu cenas svārstās no 50Ls līdz ļoti lielām summām, bet vidēji viena kvalitatīva objektīva cena ir ap 600Ls (tas, kas pēc 20 fotosesijām nebūs jānes uz remontu). Objektīvi kalpo nedaudz ilgāk nekā fotoaparāti, bet arī aptuveni pēc 3-5 gadiem tos maina, ja strādā regulāri. Augstākas klases profesionāļiem parasti ir savi 10 ļoti labi objektīvi (lielākā daļa fiksētie – ar nemaināmu fokusa attālumu). Kopējā objektīvu cena optimāli varētu būt no 3000-10 000Ls.

3. Arī atmiņa fotoaparātiem ir padārgs prieks. Kvalitatīvas un samērā ātras atmiņas kartes (kas nebojā attēlus) maksā padārgi un arī pārnēsājamie cietie diski nav diez ko lēti. Kopā šis izdevumu postenis varētu sanākt ap 200Ls gadā, bet profesionālāka līmeņa fotogrāfiem sanāk vēl daudz vairāk.

4. Dators foto apstrādei (ja fotogrāfs piedāvā fotogrāfijas bez apstrādes, tad šis postenis atkrīt un palētina fotosesijas cenu). Reizi 3-5 gados dators ir jāmaina un tā cena ir vismaz 600Ls. Ja vēlas profesionālāku, tad cena palielinās kādas 2 reizes vai vairāk. Arī monitors kvalitatīvai foto apstrādei (kam rāda pareizas krāsas) maksās sākot no 500Ls. Ja tiek piedāvāta vēl foto uzglabāšana gadu vai vairāk, tad arī atmiņa un backup maksās kādu naudu. Ja bizness ir legāls, tad vēl izdevumi ir uz programmatūru, kas foto jomā reizēm pārsniedz pat datora izmaksas, piemēram, tikai Windows un Photoshop varētu izmaksāt 900Ls, bet ar to parasti nepietiek un tāds normāls komplekts varētu jau maksāt ap 2000Ls. Nav arī noslēpums, ka programmas tāpat kā dators jāmaina ik pa 3-5 gadiem.

5. Daudzi ņem tehniku uz kredītu, jo nevar uzreiz tādas summas atļauties. Tad jārēķina klāt vēl līzinga, apdrošināšanas u.c. finansiālas izmaksas.

6. Gaismas. Ja fotogrāfam nav pat zibspuldzes, tad šis postenis atkal atkrīt un palētina fotosesiju. Zibspuldze vai citi elektrogaismošanas aksesuāri izdeg tāpat kā jums mājās spuldzīte. Tātad to var rēķināt uz gadu (atkarībā no tā cik daudz fotografējat) un daudzmaz lētākais komplekts maksā pie saviem 200Ls. Bet parasti ar to nepietiek un vajadzīgi visādi atstarotāji, studijas gaismu komplekti, lietussargi, akumulatori, lādētāji, foni, statīvi, radio palaidēji u.c. dārga tehnika. Vidēji šis izdevumu postenis varētu sasniegt pat 600Ls gadā.

7. Papildus aksesuāri – statīvi, filtri, trosītes, pultis, baterijas, tīrīšanas līdzekļi, USB, skeneri, printeri, projektori, foto somas, diski (CD vai DVD), mapes, foto albūmi, filmiņas, GPS, elektroniskās piezīmju grāmatiņas un daudz citu atribūtu, kas parasti pārsniedz savus 500Ls, bet optimāli tas izmaksā kaut kur pie 1500Ls (īpaši nepārspīlējot). Ja jums no pasākuma fotografēšanas iedod 10 DVD diskus, tad tur pašizmaksa vien jau ir vismaz 10Ls. Ja fotografējat vēl uz filmas, tad tur klāt nāk vēl visādi dārgi "prieki". Tādēļ, ja tiek piedāvāts komplektā fotografēt uz vidēja formāta vai lielā formāta filmas, tad tas vēl būtiski sadārdzinās pasākumu.

8. Ofiss. Ja nav savas fotostudijas, kur viss ir kopā, tad kaut kādai darba telpai tomēr jābūt. Katrs rēķina pēc savām iespējām, bet cenas var būtiski svārstīties.

9. Transporta izmaksas. Ja fotogrāfam ir sava mašīna/degviela, tad arī tas maksā naudu un mašīna jāmaina reizi 5 gados. Tātad gadā par transportu vien var aiziet savi 1000Ls (visas apdrošināšanas, degvielas, tehniskās apskates, remonti, sabiedriskais transports, taksis utt.), un tas pie ļoti taupīga režīma. Ja esat ceļojošais fotogrāfs (taisiet ceļojumu fotogrāfijas), tad jārēķinās ar daudz lielākām summām, kur nāks klāt vēl viesnīcas u.c. izdevumi.

10. Asistents. Profesionālākiem fotogrāfiem parasti ir arī asistents. Tātad arī ar tādām izmaksām ir jārēķinās gan fotogrāfam, gan klientam. Asistents ļoti būtiski palīdz darbam ar gaismām un citu tehniku, bet ja vēl ir grimmētāji, stilisti, frizieri, dizaineri u.c. radošie darbinieki, tad izmaksas tikai pieaug.

11. Mārketinga izdevumi. Šeit summa arī var būtiski manīties un tādēļ jārēķina katram atsevišķi. Jo labāks mārketings, jo fotogrāfs var prasīt labāku samaksu. Visus izdevuma posteņus te grūti nosaukt, jo reklamēšanās veidi ir dažādi, bet nu aptuveni tas varētu būt: interneta Web lapas izmaksas, interneta pieslēgums, telefona rēķini, fakss, e-pasts, intervijas/raksti/publikācijas/konkursi/konferences (tam visam vajag laiku), asociācijas, biedrības, plenēri, maksas reklāmas/sludinājumi medijos, komunikācija ar klientu, klientu izklaides/pasākumi, jaunu klientu meklēšana, izstādes utt. Bet nevienam nav noslēpums, ka labākais mārketings tomēr ir citu cilvēku atsauksmes – tātad labs darbs.

12. Fotogrāfiju apstrāde. Tas ir samērā liels izdevumu postenis un daļa jau tika aprakstīta pie datora izmaksām. Bet klāt vēl nāk fotogrāfa vai asistenta darba laiks, kas tiek patērēts fotogrāfiju pēcapstrādei. Parasti pēcapstrādei nepieciešams vismaz 2 reizes vairāk laika nekā pašai fotografēšanai, bet ja pēcapstrāde ir kvalitatīvāka, tad tas var aizņemt pat 10 reizes vairāk laika. Tātad viena diena fotografēšana + 3 dienas pēcapstrāde. Kopā tiek samaksāts par 4 dienu darbu un tad tie 200-400Ls vairs neliekas tik daudz.

13. Papildus laiks. No iepriekšējiem punktiem sapratāt, ka fotografēt nu nekādīgi nesanāk katru dienu pat ja jūs to ļoti gribētu. Iespējams reportieriem vai studijas fotogrāfiem, kam ar visu pārējo nodarbojas kāds cits, tad sanāk katru dienu fotografēt, bet ne individuālā darba veicējam. Ja jums pašiem vēl jādomā ko fotografēt, tad jāģenerē idejas, jārunā visādas lietas (saskaņošanas, modeļi, aksesuāri, telpas utt.) un daudz citu sīku darbu, kas aizņem pat vairāk laika nekā pati fotografēšana un pēcapstrāde.

14. Izglītība. Tikai neprofesionāls fotogrāfs nedomā par savu izaugsmi un papildus izglītību. Tātad noteikti katru gadu kāda naudas summa un, protams, arī laiks aizies žurnāliem, grāmatām, Web lapas reģistrācijām, plenēriem/meistarklasēm, rakstu lasīšanai internetā, datorapstrādes meistarības apgūšana, jaunas tehnikas apgūšana/pētīšana utt. Tas viss parasti aizņem ļoti daudz laiku – arī vairāk nekā pati fotografēšana un apstrāde.

15. Nodokļi. Ja viss ir legāli, tad jāmaksā samērā daudz nodokļos – ienākuma nodoklis, PVN, sociālais, peļņas utt. Ja vēl jāmaksā grāmatvedim utt., tad praktiski varat rēķināt pusi no summas, ko prasīsiet par darbu, aizies šai padarīšanai (diemžēl Latvijā tas viss ir tik sarežģīti).

16. Neparedzētie izdevumi. Aparatūra var pēkšņi iekrist jūrā vai kā savādāk pēkšņi sabojāties, kā arī slimības vai daudz citu neparedzētu pasākumu var ietekmēt jūsu izdevumus ar ko nebijāt rēķinājušies. Tādēļ arī šim postenim ir jāparedz kāda naudas summa.

17. Un galu galā tad jāpierēķina klāt dienas izdevumus izdzīvošanai – dzīvokļa izmaksas (īre, komunālie pakalpojumi utt.), pārtika, apģērbs, izklaides, sadzīves pakalpojumi, izdevumi ģimenes vajadzībām, sadzīves tehnika, sadzīves atribūti, atvaļinājums un daudz citu izdevumu, kas ir jūsu ikdiena.

Tātad tie bija galvenie fotogrāfa izdevumi, ko būtu jāņem vērā rēķinot savas darba izmaksas. Eksperti ir sarēķinājuši, ka fotografējot tiek patērēts tikai maksimums 10% no visa nepieciešamā laika. Un tad galā parēķiniet vai vispār varat iekļauties 200-400Ls robežās, ko prasa fotogrāfs par dienas darbu un vai paliek arī kāda peļņa attīstībai. Te ir īsāka tabuliņa ar iespējamo aprēķina variantu, kas sarēķinās jūsu dienas izmaksas fotografēšanai.

Plus vēl nav garantijas, ka jūsu foto darbi kādam patiks un kāds būs ar mieru par to maksāt. Tātad jums jābūt arī saviem foto darbiem, ko parādīt klientam un lai tie viņu uzrunātu. Lai veicas!