Intīms fotogrāfes portretsCilvēki sevi apkarina ar visādām lietām, uzliek masku, tādā veidā slēpjot savu patieso seju. Pirmais iespaids mēdz rasties tieši no šīm papildus lietām - apģērba, frizūras, dārglietām, mašīnām, kurās braucam un, jā, protams, arī fotoaparāta. Nolobot visas šīs "čaulas", mēs ieraugām pašu personu, kāda tā ir.
Projekts aizsākās 2012. gada 10. februārī ar domu, ka neviens nav portretējis fotogrāfes sievietes to dabīgā izskatā. Protams, ir atsevišķi fotouzņēmumi, bet tādas vienotas fotogrāfiju kolekcijas nav, kur būtu tikai fotogrāfe ar savu darba instrumentu - fotoaparātu. Tātad nekā lieka, tai skaitā arī apģērbs. Projektā piedalījās fotogrāfes, kas pašas fotografē sieviešu un vīriešu aktus, kā arī ar savām fotogrāfijām guvušas atzinību Latvijā un ārvalstīs. Šeit nav robežu, bet katrai no viņām ir savs redzējums fotogrāfijā. Skatītājs varēs aizdomāties par jautājumu - vai fototehnika raksturo tās īpašnieci? Tāpat varēs minēt un pārdomāt, kas šai fotogrāfei ir mīļākais sižets. Fotogrāfiju rada fotogrāfe, nevis tehnika, kaut daudziem interesē tehnika ar kādu tiek iegūtas fotogrāfes radītās bildes. Tādēļ, projektā krīt šis noslēpumainais plīvurs. Fotoizstādes mūsdienīgumu apstiprina fakts, ka sabiedrība ir mainījusies, mainījušies uzskati un esam kļuvuši daudz atvērtāki. Pat pirms 20 gadiem šādu fotoizstādi būtu gandrīz neiespējami realizēt, jo neatrastos fotogrāfes, kas piekristu šādai avantūrai - intīmiem portretiem.
Projekts vēl ir neierasts ar to, ka autores ir 23 fotogrāfes, kuras pašas arī pozējušas 23 fotogrāfijām. Starp autorēm ir Anna Gaļejeva, Anna Skuja, Dace Keita, Diāna Taube, Elīna Mennika, Ilze Filipova, Inese Kalniņa, Inga Barkāne, Inga Šterna, Iveta Krieva, Laura Ābola, Laura Bārtuliņa, Laura Krampe, Natālija Petruhina, Rudīte Stiebre un Sabīne Madara Mikasenoka (Madine). Pārējās fotogrāfes varēs apskatīt un iepazīt, atnākot uz izstādi. Viens no projekta mērķiem bija parādīt modeļu lielo lomu fotogrāfijā, jo to praktiski nekad nepiemin izstādēs. Šoreiz fotogrāfes-modeles ieguldījušas lielāko darbu bilžu radīšanā - pašas uzdrīkstējušās izģērbties, izdomājušas pozas, pozējušas un atlasījušas darbus, kas ir viens no sarežģītākajiem foto radīšanas posmiem. Cerams izstāde liks aizdomāties un pārdomāt par daiļā dzimuma nozīmi fotogrāfijā.
Izstāde apskatāma no 10. jūnija līdz 10.septembrim klubā "Paldies latiņam", Grēcinieku ielā 11a (ieeja no Pēterbaznīcas puses) C: 20:00-4:00, P: 20:00-6:00, S: 20:00-6:00. Atklāšana 10.jūnijā plkst. 18:00. Izstāde tapusi sadarbībā ar drukas darbnīcu "Tava Siena", kas nodrošināja fotogrāfiju izdrukas augstu kvalitāti un noformējumu.
Informācija par izstādi un pieteikties iespējams mājas lapā facebook.com/events/1618383095155402.