Īvs Ullens. Oranžā un sarkanā kompozīcija #1, Malaga (Spānija), 2013No 16. jūnija Rīgas Centrālajā bibliotēkā Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 ietvaros būs skatāma beļģu mākslinieka Īva Ullens (Yves Ullens, 1960) personālizstāde "Apliecinājums", kas tapusi sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru un Rīgas Centrālo bibliotēku. Izstāde būs pieejama apmeklētājiem līdz 30. jūnijam.
Īva Ullensa mākslinieciskais talants atklājās diezgan vēlu, pateicoties negaidītai fotogrāfijai, ko viņš uzņēma Turcijā. Netīšs izpludinājums modināja viņa iedzimto abstrakcijas un gaismas saspēles izjūtu. Pamazām viņš izstrādāja savu fotografēšanas tehniku, kas paredz kameras brīvu kustību, gandrīz deju, kad mākslinieks ļaujas savām emocijām un iztēlei. Īvs Ullenss, radot savus darbus, daudz iedvesmojies no ceļojumiem un ikdienas dzīves, to ietverot negaidītā kompozīcijā, kas ir koša un krāsaina un nereti līdzinās glezniecībai. Viņa darbi no sērijas "Krāsainā meditācija" atgādina amerikāņu mākslinieka Marka Rotko krāsu laukumu gleznojumus, kuros audeklu klāj viena vai vairākas krāsas ar neskaidrām kontūrām.
Katrai Īva Ullensa fotogrāfijas kompozīcijai piemīt vizuālais jutekliskums, kas saistīts ar prasmi notvert gaismas un krāsas, pārspējot tradicionālās fotogrāfijas noteikumus un principus.
Izstādes kuratore – Diāna Bīla (ASV).
Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfijas jēdziens festivāla nosaukumā apvieno dažādas attēla veidošanas mākslinieciskās prakses, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Biennāles tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Rīgas Fotogrāfijas biennāle tiecas fiksēt un mākslas festivāla formātā piedāvāt kopīgi izprast pasaulē notiekošās pārmaiņas, tulkojot mūsdienās tik sarežģīto un piesātināto vizuālo valodu jēgpilnās attiecībās − starp ikdienu, kameras objektīvu, vēstures materiālu, laikmetīgo mākslu, tehnoloģijām un nākotni.
2018. gadā izvēlētais biennāles nosaukums "I Like Your Face", izmantojot sejas metaforu, izceļ komplicētos identitāšu un nozīmju veidošanas procesus. Seja ir gan maska vai loma, ko mēs ikdienā uzņemamies, gan attēls, ko ieraugām, skatoties uz otru. Sociālajos tīklos mēs bieži atzīmējam, ka mums kaut kas "patīk" (like) – taču ko mēs patiesībā redzam un ko iztēlojamies? Vai ir iespējama sastapšanās ar citādo nekategorizējot un netematizējot? Festivāls pievēršas šo attiecību problemātikai, izjautājot, kā mūsdienu tehnoloģiju izmainītajā garīgajā klimatā izpaužas cilvēku emocionālā pasaule un kā iedomāta piederība kādai fantastiskai realitātei sadzīvo ar ikdienas sociālajām identitātēm.
Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018 notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.
Izstādi "Apliecinājums" atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Daugavpils pilsētas dome, LV100, AS "Antalis", Lux Express, DSV - Global Transport and Logistics, Blue Square Gallery, interneta mediji arterritory.com un lsm.lv, Latvijas Radio 1, Radio NABA, laikraksts "IR", "Punctum", "Satori".

Īvs Ullens. Krāsaina meditācija #3, Keiptauna (Dienvidāfrika), 2012