EngstromTrešdien, 14. maijā, pulksten 18.00, jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā norisināsies slavenā zviedru fotomākslinieka JH Engstrēma publiskā lekcija, kurā viņš stāstīs par saviem darbiem un atbildēs uz skatītāju jautājumiem. Engstrēma uzstāšanās notiek festivāla Rīgas Fotomēnesis 2014 ietvaros, kas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums, sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivālu Tête-à-Tête 2014. Ieeja lekcijā ir bez maksas un tā tiks aizvadīta angļu valodā.

JH Engstrēms (JH Engström, 1969) ir viens no slavenākajiem zviedru fotogrāfiem. Lai arī ir viņš ir dzimis Zviedrijā, fotogrāfa radošo attīstību ietekmējusi pārcelšanās uz Parīzi agrā jaunībā. Engstrēma fotogrāfiju pamatā ir autobiogrāfisks vēstījums, veidots dokumentālas dienasgrāmatas formātā. Attēlos redzamo cilvēku būtība, tāpat kā fotogrāfiju formālais izpildījums, parādās visā to dabiskumā un nepilnībās. Autors darbu reprezentācijai izmanto fotostāstu konstruēšanu, lielu nozīmi piešķirot attēlu secībai un izkārtojumam. Engstrēms dažādos projektos sadarbojas arī ar Andersu Petersenu, abu kopīgais izdevums From Back Home 2009. gadā Arlas fotofestivālā atzīts par gada labāko fotogrāfijas autorgrāmatu. Kopumā savas karjeras laikā fotogrāfs radījis trīspadsmit unikālu fotogrāmatu. Rīgas Fotomēnesis 2014 piedāvā unikālu iespēju klātienē iespazīties ar zviedru fotogrāfa daiļradi, uzzināt par darbu tapšanas aizkulisēm un uzdot fotogrāfam jautājumus.

Lekcijas apmeklētājiem lūgums ierasties laicīgi, jo pie ieejas apmeklētājiem jāiepazīstas ar drošības noteikumiem un jāreģistrējas.

Rīgas Fotomēnesis 2014 ir jauns Baltijas jūras reģiona fotofestivāls, kas šogad norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros un maijā un jūnijā Rīgā piedāvā ap divdesmit fotoizstāžu un desmitiem citu pasākumu – lekcijas, semināri, filmu seansi u.c. Pilna Fotomēneša programma pieejama mājas lapā www.rigaphotomonth.com.