LG OLED TVPirms 4 gadiem tapa raksts fotogrāfiem par labāko TFT LCD monitoru ar ko strādāt pie digitālām fotogrāfijām. Kā zināms tehnoloģijas attīstās ļoti strauji un nekas nestāv uz vietas. Jau tajā laikā bija ienākušas OLED organiskās gaismas diodes, kas nebija īpaši veiksmīgas dēļ dažādām problēmām un vēl dažādas tehnoloģijas, kā piemēram, Canon izstrādātie SED ekrāni, kas solīja pilnīgu apvērsumu ekrānu nozarē, bet 2010.gadā šo projektu slēdza. Tāpat arī Sony tehnoloģija FED laikam izrādījās neveiksmīga un 2009.gadā slēdza projektu, vai pareizāk būtu teikt, ka pārdeva taivāniešiem AU Optronics (AUO), kuri sola reālus ekrānus uz šīs tehnoloģijas dažādām nozarēm: www.digitimes.com/news/a20101117PD210.html.

Tagad jau kļūst skaidrāks, ka mūsu TFT LCD ekrānus nomainīs OLED ekrāni agrākā vai vēlākā nākotnē. Tiem ir daudzas priekšrocības – mazāks elektrības patēriņš, lielāks kontrasts, precīzākas krāsas, lielāks dinamiskais diapazons un plašāks krāsu spektrs, iespējams attēlot pilnībā melno krāsu, var skatīties no lielāka leņķa, daudz lielāks reakcijas laiks un daudzas citas priekšrocības. Protams, ir tur daži trūkumi un nav tie pilnībā ideāli, piemēram, darbības laiks ir daudz mazāks kā LED LCD ekrāniem vai plazmas ekrāniem. Kā arī ir tas pats trūkums kas plazmai – izdeg spilgtās vietas. Jā, un sākumā vislielākais trūkums būs lielā cena. Šobrīd reāls monitors fotogrāfiem būtu 25" no Sony - BVM-E250 par ~26.000 USD.

Tiesa, ja paskatās televizoru lauciņā, tad tur aktīvi darbojas Samsung un LG, kas tikko prezentējuši jau 55" televizorus, piemēram: www.lgblog.lv/2012/03/09/visbiezak-uzdotie-jautajumi-par-oled-tv

Cena šādam TV būšot ap kādiem 8000 USD, bet 2013. gadā jau ap kādiem 4000 USD.

Tātad tā rupji piemetot, var rēķināties, ka arī par datoru ekrāniem sāks domāt ap kādu 2014.gadu, lai piedāvātu par sakarīgākām cenām šos superekrānus. Iespējams jau agrāk varēs iegādāties labus OLED ekrānus, bet diez vai tie būs pa kabatai lielākai daļai fotogrāfu. Jebkurā gadījumā jau var sākt krāt naudu un sekot līdzi šīm tehnoloģijām, kad varēs par saprātīgām naudām to visu iegādāties.

Papildus informācijai jaunākie TV ar OLED ekrāniem:

www.oled-info.com/super-oled-tv

www.gizmag.com/samsung-super-oled-tv/21055/

www.pcmag.com/article2/0,2817,2398590,00.asp

Tiesa, pirmie pionieri OLED lauciņā jau padevušies. Īsti nav skaidrs vai ir atklātas vēl labākas tehnoloģijas vai nespēja izturēt konkurenci. It kā sola, ka atgriezīšoties ar jauniem risinājumiem 2013.gadā un tad jau visi pārējie dabūs trūkties.

Jau minējām, ka profesionāļiem iespējams iegādāties par kādiem 26.000 USD (sākumā bija 29.000 USD) 25" monitoru BVM-E250.

Apple izskatās tomēr pāries uz OLED ekrāniem, bet tad jau redzēsim ar laiku kā būs patiesībā: www.oled-display.net/apple-ipad-mini-7-inch-confirmed-for-q3-2012

Fotoaparāti ar OLED ekrāniem.

Vairāk par OLED ekrāniem: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_light-emitting_diode