Daudzi ir vēlējušies zināt cik tad īsti var nopelnīt fotogrāfs, bet šādus datus ir grūti apkopot, lai tie būtu patiesi. Latvijā šāds apkopojums nav veikts un visticamāk arī netiks veikts, bet ASV šie dati ir aptuveni zināmi, kaut gan arī visai apšaubāmi. Vidējais fotogrāfu atalgojums ir 52 000 USD gadā, bet interesantākais ir sadalījums smalkāk pa konkrētām fotogrāfu profesijām, ko var paanalizēt un izvēlēties piemērotāko, jo tendences saglabāsies.
Ar kopējo algu lielumu pa fotogrāfu profesijām ASV var iepazīties te: indeed.com/salary. Kā redzam, tad visvairāk nopelna tie fotogrāfi, kas strādā internetā - 60 000 USD. Tomēr nav konkrēti skaidrs kā tad viņi nopelna to lielo naudu internetā. Iespējams tas ir no komercfotogrāfijas, kas tagad plaši izplatīts internetā un ir viegli veikt darījumus. Bet varbūt tās ir mākslas fotogrāfijas un izsoles internetā? Bet varbūt tā ir vienkārši fotogrāfa reklāma internetā? Grūti saprast šo interneta fotogrāfa iedalījumu. Toties var labi saprast pārējās fotogrāfu profesijas un ir skaidrs, ka vismazāk nopelna bērnu un studiju fotogrāfi - tikai 17 000 USD. Tas izskaidrojams ar to, ka daļa bērnu fotogrāfu ar to nenodarbojas pilnu laiku un tie ir tikai daļa no ienākumiem. Studijā visticamāk arī nav visai lieli ienākumi, jo tiek taisītas vienkāršas standarta studijas bildes masveidā - modeļi, produkti, pārtika utt. Latvijā šī situācija varbūt ir nedaudz savādāka, jo nav daudz fotogrāfu, kas štancētu bildes lielveikalu katalogiem, bet darbs nav visai sarežģīts un nauda paliela. Arī nekustamo īpašumu fotografēšana liekas ASV ir labs peļņas avots tāpat kā pie mums.
Tomēr vienu lietu vajadzētu apsvērt - tas ir sākt biznesu internetā. Tā ir gan reklāma, gan ērtāks biznesa organizēšanas veids.