Renārs Derrings "Chimney sweep"I AM PHOTOGRAPHER ir organizācija, kas fotogrāfijas entuziastiem no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un citām valstīm sniedz informāciju par fotogrāfijas pasākumiem, veic digitālās fotogrāfijas apmācības, rīko konferences un konkursus, kur piedalīties var ikviens - no iesācēja līdz profesionālim.

Ir noslēdzies ikgadējais "Baltijas Kāzu, Portreta un Dabas fotogrāfijas konkurss", un 31.martā tika paziņotas Baltijas labākās fotogrāfijas kāzu, portretu un dabas foto kategorijās.

Lietuviešu fotogrāfes Doviles Dagienes fotogrāfija "Pie upes" tika izvēlēta par gada labāko kāzu foto. Labākā portreta foto tituls arī tika piešķirts Lietuvai, un uzvarētājs bija Vadims Fasij ar savu fotogrāfiju "Pretī realitātei". Galveno balvu dabas fotogrāfijas kategorijā ieguva igaunis Kalmer Lehepuu ar fotogrāfiju "Lidojiet, putni, lidojiet".

Lielākā daļa apbalvoto fotogrāfu ir no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, tomēr balvas saņēmuši arī autori no Itālijas, Norvēģijas, Somijas un Dānijas. Kopumā konkursā tika iesniegtas 1504 fotogrāfijas, ko fotografējuši 314 fotogrāfi no 19 valstīm.

No Latvijas pie godalgām tika 4 fotogrāfi: Silvija Danelsone, Māris Ķiseļovs, Renārs Derrings un Ēriks Zilbalodis.

Latviešu fotogrāfes Silvijas Danelsones fotogrāfija "Where is my harem" ir guvusi divus titulus: "Vislabākā portretu fotogrāfe Latvijā" un "2. vieta dzīvnieku portretu sadaļā".

Fotogrāfs Māris Ķiseļovs ar fotogrāfiju "Underwater love" arī ir guvis divus titulus: "Vislabākais kāzu fotogrāfs Latvijā" un "3. vieta kāzu detaļu sadaļā".

Fotogrāfs Ēriks Zilbalodis ar fotogrāfiju "Fields of Hope" guvis titulu "Labākais dabas fotogrāfs Latvijā"

Fotogrāfs Renārs Derrings ar fotogrāfiju "Chimney sweep" guvis titulu "2. vieta personu kategorijā".

Silvija Danelsone, Kristaps Kitners, Billijs Locs, Māris Apkalpns un vēl daži citi bija vieni no tiem nedaudzajiem autoriem no Latvijas, kas pasākumā piedalījās klātienē. Protams, pēc šāda veida pasākuma radās arī savas atziņas.

Silvija Danelsone teic: "Fotoaparātu pirmo reizi rokās paņēmu 7 gadu vecumā. Lielāko tiesu fotografēju "ģimenes un draugu albūmam". Nopietni fotogrāfijai esmu pievērsusies pēdējos 10 gadus. Konkursā "I Am Photogroapher" piedalos jau otro reizi. Pirmajā reizē manas fotogrāfijas līdz finālam netika. Šogad es iesniedzu 3 darbus kategroijā "Portrets". Uz balsošanu tika izvirzīti 2 darbi, no kuriem darbs "Where is my harem" ieguva 2.vietu kategorijā "Dzīvnieku portrets". Manuprāt, portrets ir savdabīgs un piesaistīja žūrijas uzmanību ar to, ka tas bija bullis un nevis daudzie suņi un kaķi. Arī mākoņu "spēle" virs buļļa ir ļoti veiksmīga. Darbs "Where is my harem" tapis vienā no maniem izbraucieniem pa Vidzemi, ķerot interesantus dabas skatus. Iebraucot vienā mazā lauku celiņā ieraudzīju divus aplokus katru savā ceļa pusē- vienā bija bullis un otrā bija daudzas govis un arī baltas, tāpat kā bullis. Pavadīju diezgan ilgu laiku, kamēr noķēru rakursu, kas mani apmierināja." Silvija, apmeklējot šo pasākumu, kāds uzskats Jums ir radies, vai žūrija ir bijusi pietiekoši zinoša un kompetenta atbilstošajā kategorijā? "Klausīties žūrijas komentārus pie bildēm ir ļoti interesanti. Tā kā māksla ir ļoti subjektīva lieta, šad un tad žūrijas locekļu vērtējumi atšķīrās diezgan kardināli. Tad komisijas priekšsēdētājs lūdza izteikt savu viedokli žūrijas locekļiem, kuriem bija viszemākais un visaugstākais vērtējums." Pēc piedalīšanās pasākumā Silvija ir guvusi atzinību arī priekš sevis: "Piedalīšanās konkursos man dod stimulu augt un līdzināties tiem, kuru darbi ir novērtēti augstāk. Tāpat konkursos var redzēt fotoskolas tendences citās valstīs, kas arī mudina domāt un kaut ko darīt savā "dārziņā". Šogad konkurss kārtējo reizi pierādīja, ka lietuviešiem ir ļoti spēcīga fotogrāfija - viņi saņēma ap 50 % no visām balvām."

Silvija Danelsone "Where is my harem"

Savukārt Kristaps Kitners atzīst ka: "Mana pieredze fotojomā ir aptuveni 5 gadi, kaut fotografēt man paticis vienmēr. Konkursā piedalos jau otro reizi. 2011. gadā mazliet pietrūka līdz galvenajai balvai. Viens no iesniegtajiem darbiem "One Second In Storm" guva atzinību un saņēmu 2.vietu. Tajā attēlotais negaiss piesaistīja žūrijas uzmanību, bet veiksmīgi saskatītā un piefiksētā negaisa mākoņa mijiedarbība ar strauta ieteku jūrā, padarīja fotogrāfiju īpašu. Šogad mani iesniegtie darbi iekļuva finālā, bet neguva žūrijas atzinību. Esot klāt, klausoties žūrijas argumentos "par un pret", radās pilnīga pārliecība par tās kompetenci, ieinteresētību un pieredzi." Kristap, zinot, ka Tev ir ne maza pieredze, ko Tu varētu novēlēt citiem fotogrāfiem? "Citiem sava amata brāļiem, topošajiem un esošajiem, novēlu pēc iespējas vairāk skatīt, pētīt citu fotogrāfu darbus prestižās pasaules vietnēs (Latvijas vietnes diemžēl nederēs), ja iespējams izstādēs, izdarīt secinājumus, izkopt labu gaumi, analizēt redzēto, pārņemt labāko, slīpēt savu skatījumu un foto apstrādes meistarību, nežēlot naudu savai kaislībai - fotogrāfijai, un noteikti piedalīties gan šajā, gan citos labā līmenī noorganizētos konkursos pēc iespējas vairāk. Panākumi neizpaliks, ja būsiet redzoši, zinoši un varoši."

Kristaps Kitners "One Second In Storm"

Māris Kiseļovs klātienē nepiedalījās, bet tomēr guva žūrijas atzinību kāzu kategorijā. Kā teic pats Māris: "Par fotogrāfu profesionāli strādāju jau septiņus gadus. Ar "profesionāli" es domāju darbu par naudu. Bet aizraujos ar fotogrāfiju kopš bērnības. Šajā konkursā piedalos jau trīs gadus. Līdz šim visi darbi iekļuva garajā sarakstā, taču nekad nav ieņēmuši godalgotas vietas. Tāpat kā iepriekšējos gados, es nosūtīju minimālo skaitu fotogrāfiju (trīs). Biju pārsteigts, ka žūrijas balsošanai nodota tikai viena. Kāpēc žūrija sniegusi šādu vērtējumu, man ir grūti pateikt, bet darbā parastas lietas parādītas neparastā vidē, varbūt tas arī piesaistīja. Man jau ir jautājuši, vai šis kadrs ir uzņemts studijā. Šāda veida bildes es uzņemu gandrīz katrās kāzās. Lai to veiktu, man vajag aptuveni 15 minūtes. Protams, studijā var panākt arī labākus rezultātus, taču reti kurš pirms pasākuma dos gredzenus nezin kur un nezin kāpēc." Kāds uzskats ir radies par žūrijas darbu un ko Tu varētu novēlēt citiem fotogrāfiem? "100% atbalstu žūrijas viedokli. Šajā kategorijā uzvarēja ļoti laba bilde. Ikviens fotogrāfs agri vai vēlu sāk prātot, vai viņš strādā pareizi. Ir par sevi jāšaubās, lai nestāvētu uz vietas, bet attīstītos, tāpēc, kad notiek konkursi ar tik nopietnu starptautisko žūriju, piedalīšanās ir vienkārši obligāta. Pats festivāls sniedz iespējas saskarsmei ar kolēģiem, darbu novērtējums var parādīt jūsu līmeni, bet zaudējums un vēl jo vairāk uzvara dod jaunus spēkus radošam darbam."

Māris Kiseļovs "Underwater love"

Ēriks Zilbalodis guva žūrijas atzinību dabas kategorijā. "Daudz brīvā laika pavadu dabā, ceļojot, laivojot un vienkārši atpūšoties. Kopš 2008. gada esmu nopietni aizrāvies ar foto. Liela nozīme manā fotografēšanas izaugsmē ir Mārim Kundziņam, pie kura esmu izgājis pirmos 2 līmeņu foto kursus. Esmu apmeklējis arī citas meistarklases gan dabas gan citos žanros, pie dažādiem Latvijas, Krievijas un Ukrainas fotogrāfiem.

Ēriks Zilbalodis "Fields of Hope"

Fotogrāfijā priekšroku dodu dabas foto un cilvēka foto, bet tas neizslēdz fotošāvienu arī citā virzienā. Konkursā "I Am Photographer" esmu piedalījies arī 2011. gadā. Godalgotas vietas neieguvu, bet fināls tika sasniegts. 2013. gadā tika iesniegtas 4 fotogrāfijas kategorijā Daba. Par savu darbu ''Fields of Hope'' ko varu teikt... klasiska, lakoniska ainava, varbūt ar to arī piesaistīja žūrijas uzmanību. Darbs '' Fields of Hope'' tapis rīta pusē apstaigājot sev zināmas vietas dienvidu Kurzemē. Par cik konkursu klātienē neiznāca apmeklēt. Par žūrijas kompetenci varu secināt tikai pēc viņu pašu fotogrāfijām, kuras ir pietiekami pārliecinošas. Cik man zināms, šis ir viens no lielākajiem fotokonkursiem Baltijā, un ieteiktu tajā piedalīties arī citiem Latvijas fotogrāfiem, lai nākotnē uzvarētāju vidū būtu Latvijas fotogrāfu pārsvars.

Pārējās konkursam iesūtītās fotogrāfijas nosacīti var iedalīt divās daļās. Fotogrāfijas, kuras saņēma mazu punktu skaitu – vidēji 50 – 77 punkti netika iekļautas fināla vērtēšanā, un fotogrāfijas ar vērtējumu virs 77 un vairāk punkti – tās tika iekļautas finālā, un tika vērtētas "I Am Photographer" festivāla laikā.

Fotogrāfijas kāzu un portretu sadaļā, kas tika iekļautas finālā, fotogrāfiem bija jānodrukā atbilstoši noteikumiem un jānogādā līdz 1. martam uz Igauniju. Dabas fotogrāfijas tika vērtētas tikai digitālā veidā.

Šāds pasākums, kā jebkurš konkurss, ir sava veida laimes spēle, kur viss ir atkarīgs ne tikai no darba un izdrukas kvalitātes, bet arī no oriģinalitātes, citu autoru iesniegtajiem darbiem un žūrijas redzējuma. Protams, sasniegums ir darba iekļūšana finālā.

Pie šāda veida sasniegumiem var atzīmēt diezgan daudzus autorus, kas parāda kopējo fotogrāfijas attīstības līmeni Latvijā. Kā labākos ar punktu skaitu virs 83 kāzu kategorijā var atzīmēt tādus autorus kā Billijs Locs, Jānis Andrejevs, Vadims Siščikovs, Mārcis Baltskars, Liene Pētersone, Imants Strangots, Ēriks Bērziņs, Inga Ivanova, Kristīne Grīnvalde, Roberts Voskāns, Aleksejs Bocok, Kristaps Hercs, Jānis Konons, Artūrs Romanovskis, Marats Grišins, Jānis Naglis, Sergejs Skopincevs.

Portretu kategorijā ar punktu skaitu virs 83 var atzīmēt tādus fotogrāfus kā Santa Savisko-Jēkabsone, Aleksejs Bocok, Aleksandrs Šadrins, Aiga Rēdmane.

Dabas kategorijā ar punktu skaitu virs 82 var atzīmēt fotogrāfus: Vladimirs Anohins, Imants Urtāns, Aleksejs Štemmers, Linda Rūķīte.

Daudzi fotogrāfi piedalās šajā konkursā vairākus gadus pēc kārtas un daži no iepriekšminētajiem autoriem ir guvuši titulus iepriekšējos gados.

Konkurss bija daļa no "I AM Photographer" 4 dienu festivāla, kura laikā visi entuziasti varēja klausīties pasaules slavenā fotogrāfa Joe McNally, godalgotā kāzu fotogrāfa Roberto Valenzuela un augstākās raudzes dabas fotogrāfu Staffan Widstrandi, Roy Mangersnersi un Jari Peltomäki lekcijas. Dalībniekiem bija iespēja piedalīties arī Staffan Widstrandi, Joe McNally un Roberto Valenzuela radošajās darbnīcās.

Oficiālā informācija par konkursu no organizatoriem:

http://festival.iamphotographer.eu/EN/4653/i-am-photographer-festival-brought-many-world-famous-photographers-to-estonia

Sīkāka informācija par konkursa darbu nominācijām un saņemto punktu skaitu:

http://festival.iamphotographer.eu/