Dawid (Zviedrija) savas personālizstādes ROST / RUST atklāšanāRīgas Fotomēnesis ir jauns Baltijas jūras reģiona foto festivāls, kas pirmo reizi norisinājās 2014. gada maijā, kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu. Festivāla programma aptvēra gandrīz 30 dažādus foto mākslā balstītus pasākumus – izstādes, lekcijas, pašizdošanas pasākumus, kino filmas, radošās darbnīcas, kuros piedalījas mākslinieki, kuratori un izdevēji no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Norvēģijas, Islandes, Somijas, Dānijas, Francijas, ASV, Japānas, Apvienotās Karalistes, Īrijas un citām valstīm. Daļu no festivāla programmā iekļautajām izstādēm var apskatīt arī jūnijā.

Vēl līdz 5. jūnijam, Rīgas Mākslas telpā ir aplūkojamas divas izstādes. "Viewfinders. Baltijas un Ziemeļvalstu laikmetīgā fotogrāfija", kas iezīmē Rīgas Fotomēneša tematisko centru un kurā eksponēti piecpadsmit autoru - Tobiass Feldts un Klāra Kelstrēma (Thobias Fäldt & Klara Källström, Zviedrija), Sāra Bjarlanda (Sara Bjarland, Somija), Marge Monko (Igaunija), Pauls Kuimets (Paul Kuimet, Igaunija), Astrida Kruse Jensena (Astrid Kruse Jensen, Dānja), Marija Šovolda (Marie Sjøvold, Norvēģija), Pjeturs Tomsens (Pétur Thomsen, Islande), Mindaugas Ažušilis (Lietuva), Indre Šerpitite (Indre Šerpytyte (Lietuva), Sāra Geratsa (Sarah Gerats, Norvēģija), Joahims Fleinerts (Joachim Fleinert, Dānija), Larss Tunbjorks (Lars Tunbjörk, Zviedrija), tostarp divu Latvijas mākslinieku – Ievas Epneres un Ivara Grāvleja darbi.

Izstāde liek akcentu uz cilvēku sevis meklējumiem šodienas telpā. Vienlaikus izstādē tiks izvirzītas šodienas fotogrāfijas kā mākslas prakses tendences. Viewfinders autorus vieno arī piederība laikmetīgajai fotogrāfijai, kas norāda ne tikai uz nesenu darbu tapšanas laika periodu, bet arī uz mākslinieku domu laikmetīgumu un interesi strādāt ar aktuālām tēmām. Noteicošās starp tām atklāj izstādes kuratore Inga Brūvere, pētot un iepazīstot situāciju Baltijas un Ziemeļvalstu pēdējo gadu fotomākslā.

Galerija "Grundemark Nilsson Gallery" (Berlīne, Vācija) un kuratore Nina Grundemarka (Zviedrija) Rīgas Mākslas telpas Intro zālē piedāvā mākslinieka Dawid (Zviedrija) personālizstādi ROST / RUST (rūsa), kas savulaik Zviedrijā izraisīja plašas diskusijas un mainīja priekšstatu par fotogrāfiju kā mediju.

Savukārt līdz 8. jūnijam Kaņepes Kultūras centrā ir apskatāma "MISFITS" - grupas izstāde, kas prezentē Latvijas jauno fotogrāfu, ISSP Skolas dalībnieku, fotogrāfijas projektus.

Līdz 14. jūnijam Mūkusalas Mākslas salonā var pagūt apskatīt kuratores Līgas Lindenbaumas veidotu izstādi "Ārzemes", kuras ekspozīciju veido latviešu fotogrāfu darbi – sociālkritiski un antropoloģiski ainavu un vides pētījumi. Izstādē iekļautās Ievas Epneres, Ivara Grāvleja, Reiņa Hofmaņa un Aļņa Stakles fotosērijas.

Izstāde "Japāna eiropieša acīm / Japāna šodien 16. izdevums", kurā skatāmi fotogrāfu Aleksandra Gronska no Rīgas (Latvija) un Ninas Korhonenas  no Stokholmas (Zviedrija) darbi, būs atvērta apmeklētājiem līdz 15.jūnijam kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Kuratore – Mikiko Kikuta (Japāna).

Arī jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā, Gaismas pilī, līdz 20. jūnijam ir apskatāmas divas izstādes. Mērijas Elenas Mārkas (Mary Ellen Mark, ASV) personālizstāde "Amerikas skati", kas iepazīstina ar  klasisku dokumentālā foto tradīciju, kurā robežojas un pārklājas fotožurnālistika un subjektīvais dokumentālisms. Paralēli ir skatāma latviešu fotogrāfes Ivetas Vaivodes personālizstāde "Klēpis", kurā autore ir iemūžinājusi savu personisko ceļojumu uz savas vecāsmātes dzimto ciematu Pilceni Latgalē.

Līdz pat 30. jūlijam Vīna Studijā (Elizabetes, 10), skatāma latviešu-zviedru fotogrāfa Imanta Grosa personālizstāde "Gadagājumi / Vintages", kuras kolāžās ietverts stāsts par piecām paaudzēm, kas turklāt izkliedētas dažādās pasaules malās. Tas ir personisks, bet nevilšus arī universālu sava laikmeta un savu paaudžu atainojumu.

Rīgas Fotomēnesi organizē biedrība Rīgas fotomēnesis - māksliniece un kuratore Inga Brūvere, fotogrāfs un Foto Kvartāla galvenais redaktors Arnis Balčus, mākslas zinātniece Aiga Dzalbe, fotogrāfs un Ziemeļu Ministru padomes direktors Imants Gross sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014, Ziemeļu Ministru padomi, Foto Kvartālu, Latvijas Mākslinieku savienību, Dānijas Kultūras institūtu, Borisa un Ināras Teterevu fonda Mākslas festivālu "Tête-à-Tête 2014" , Rīgas Mākslas telpu, Latvijas Nacionālo bibliotēku, ASV vēstniecību Latvijā, Kino muzeju, kā arī ar citām istitūcijām, tostarp ar Latvijas Nacionālo Mākslas muzeju, Latvijas Fotogrāfijas muzeju, Laikmetīgās Mākslas centru (LMC), ISSP, Mūkusalas Mākslas salonu un Ūmeo pilsētu (Zviedrija) satelītprojektu veidošanā.

Vairāk informācijas par Rīgas Fotomēnesi 2014 www.rigaphotomonth.com

Mindaugas Ažušilis (Lietuva). No sērija „Laime Lietuvā“, 2011-2012

Skats no izstādes ‘’Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija’’