Iespējams daudzi nav dzirdējuši par tādu kāzu fotogrāfi kā Evija Gruzna, kas pabeigusi glezniecības nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā (2004), mācījusies pie fotogrāfa Andreja Granta (2001-2003), bet maģistra grādu ieguvusi Madrides Fotogrāfijas un Attēla Augstskolā (2006) (Escuela de Fotografia y Tecnicas de Imagen). Viņai bijušas vairākas personālizstādes, pirmā no tām - "Iekaisums" (2004.gadā galerijā "Noass"), māksliniece piedalījusies kopumā ap 15 grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Spānijā, Beļģijā, ASV un citur. Evija Gruzna bijusi izvirzīta nominācijai Gada balva vizuālajā mākslā kategorijā Gada debija. Kāzu un ģimenes foto jomā starp profesionāļiem konkurence nav liela. Evija smej - profesionālo fotogrāfu aprindās ir pat stereotips: fotografēt kāzas - tikai tad, ja nekā cita nav un ļoti vajag naudu! Evija tagad grib pierādīt, ka tā nav. Viņasprāt, arī kāzas iespējams nobildēt skaisti, izveidojot šo fotostāstu par mākslas darbu.

Aplūkojot Evijas Gruznas (28) fotoalbumus, ir sajūta, kā apēdot marcipāna kūciņu, kuras filigrānais zīmējums kārdina, bet neērti to apēst. "Visam jābūt skaisti," saka fotogrāfe, noglaudot kāda pašas veidota fotoalbuma muguru. Tajā vīd kāzu fotogrāfijas. Pareizāk sakot, vesels fotostāsts, ko iespējams skatīt kā romānu attēlos.

Pagājušajā pavasarī, atgriežoties no fotomākslas studijām Spānijā, Evija nolēma izveidot savu fotosalonu. Viņa netrāpīja jauna biznesa veidošanai pateicīgā laikā. Tomēr ar čīkstēšanu, baidīšanos un nogaidīšanu neviens neko vēl nav atrisinājis, bija pārliecināta jaunā fotomāksliniece un ķērās klāt savam biznesam.

Vairāk par fotomākslinieci Eviju lasiet Diena.lv rakstā. Savukārt ar fotogrāfijām var iepazīties Evijas Gruznas mājas lapā fotodarbi.lv.