brent stirton white rhinoCanon Europe un Getty Images šodien atklāj ikonisku attēlu sēriju, kurus uzņēma pasaulē vadoši fotogrāfi, iemūžinot iepriekšējās desmitgades svarīgākos notikumus un akcentējot fotogrāfijas ietekmi un nozīmi pasaules notikumu gaitā.
10 pārsteidzoši attēli tiek demonstrēti par godu Canon EOS 5D sērijas desmitgadei, kas ieguvusi atpazīstamību, ļaujot cilvēkiem izstāstīt stāstu ar fotogrāfijas palīdzību. Foto uzņēmumi vēsta par pēdējo gadu svarīgākajiem notikumiem, atklājot gan to, ka Sīrijas armija izmanto ķīmiskos ieročus, gan to, ka Madagaskarā nelikumīgi izcērt retu un apdraudētu sugu kokus. Tik dziļi un kvalitatīvi attēli ir pierādījums tam, ka EOS 5D iepriekšējā desmitgadē izvēlējušies daudzi profesionāli fotogrāfi, iemūžinot pasaulē nozīmīgākos un svarīgākos mirkļus.
Lai aplūkotu visus attēlus un iepazītos ar tajos nodotiem stāstiem, skatiet sadaļu Come and See Canon tīmekļa vietnē.
Attēli būs pieejami apskatei arī kā daļa no īpašas gadadienai veltītas izstādes Canon atvēlētajā daļā profesionāļu nedēļā ikgadējā fotožurnālistikas festivālā “Visa pour l’Image 2015” Perpiņānā, Francijā, no 2015. gada 31. augusta līdz 6. septembrim.

10 Getty Images slaveno fotogrāfu ikoniskie attēli
1. Džons Mūrs [John Moore], EOS 5D Mk I, Ārlingtona, ASV – 2007. gada 27. maijs
Džona fotogrāfija, kurā redzama sieviete, kas raud pie sava vīra kapa, iemūžina personiski nozīmīgu mirkli, kura fonā notiek attieksmes maiņa pret karaspēka izvietošanu konflikta zonās ārzemēs, piemēram, Irākā un Afganistānā. Daudzos pasaules plašsaziņas līdzekļos viņa publicētais attēls ir aizskāris miljoniem siržu un parādījis kara postošās sekas cilvēku dzīvēs.
2. Alvaro Ibara Zavala [Alvaro Ybarra Zavala], EOS 5D Mk I, Kolumbija – 2007. gada 29. novembris
Alvaro attēlā, kas iemūžināja Kolumbijas pilsoņu karu, redzamas divas partizānes, kuras piesaistījušas plašsaziņas līdzekļu uzmanību un iztēli. Fotogrāfa darbs uzsver kolumbiešu grūto stāvokli un atgādina sabiedrībai aizmirsto 50 gadus ilgušo konfliktu.
3. Veronika de Vigrī [Veronique de Viguerie], EOS 5D Mk I, Hobjo, Somālija – 2008. gada 27. oktobris
Kad Veronika de Vigrī un viņas kolēģe žurnāliste devās uz Somāliju, lai satiktos ar vienu no pirātu vadoņiem, šis stāsts pasaulē vel nekad nebija dzirdēts. Tā bija pirmā līdzīga publikācija, līdz ar ko tā nokļuva uz vākiem visā pasaulē.
4. Tobijs Smits, EOS 5D Mk II, Masoala nacionālais parks, Madagaskara – 2009. gada 21. augusts
Tobija paveiktais darbs saistībā ar koku izciršanu Madagaskarā kļuva par pirmo apsūdzību ASV starptautiskajiem tirgotājiem par apdraudētu sugu kokmateriālu izmantošanu.
5. Eds Ou [Ed Ou], EOS 5D Mk II, Mogadīšo, Somālija – 2010. gada 24. aprīlis
Eda sirdi plosošie attēli ar maziem bērniem, kas bruņoti ar jaudīgiem ieročiem, tika starptautiski tiražēti un pat izrādīti ASV Senātā. Attēli kļuva par pamatu ASV valdības un ANO Drošības padomes spiedienam uz Somālijas pagaidu valdību, lai tā pārtrauktu izmantot bērnus kā karavīrus.
6. Marko Di Lauro [Marco Di Lauro], EOS 5D Mk II, Gadabeddži, Nigērija – 2010. gada 27. jūnijs
Marko Di Lauro sadarbojās ar UNICEF UK, lai dokumentētu smago pārtikas krīzi, kas plosās Ziemeļāfrikas valstī Nigērijā. Viņa sirreālā, šokējošā fotogrāfija piesaistīja sabiedrības uzmanību, parādot kaut ko jaunu – atšķirīgu skatījumu uz plaši aplūkotu jautājumu. Šī darba ietekmē dažos mēnešos tika savākti vairāki miljoni dolāru Nigērijā dzīvojošo atbalstam.
7. Džonatans Torgovņiks [Jonathan Torgovnik], EOS 5D Mk II, Portoprinsa, Haiti – 2011. gada 10. janvāris
Portoprinsa bija viena no vietām, ko vissmagāk skāra Haiti 2010. gada postošā zemestrīce. Džonatana starptautiski publicētais attēls neļāva aizmirst par ārkārtīgi trūcīgajiem apstākļiem, kādos cilvēki joprojām dzīvo, kaut arī kopš notikuma pagājis jau gads.
8. Brents Stērtons, EOS 5D Mk II, Ol Pedžeta dabasparks, Kenija – 2011. gada 13. jūlijs
Brenta uzņemtais attēls atspoguļo vienu no pēdējiem ziemeļu baltajiem degunradžiem pasaulē, kuru nepārtraukti apsargā četri bruņoti sargi. Šis attēls ir daļa no plašāka pētījuma par dzīvnieku izmantošanu medikamentu melnajā tirgū. Uzsverot degunradžu – vienas no visapdraudētākajām sugām – iznīkšanas draudus, attēls izraisīja rezonansi visā pasaulē.
9. Lorāns van der Štokts [Laurent Van der Stockt], EOS 5D Mk II, Džobāra, Damaska, Sīrija – 2013. gada 13. aprīlis
Lorāns un viņa kolēģis žurnālists dodoties komandējumā uz Sīriju priekš Francijas laikraksta vēl nezināja, ka viņa uzņemtās fotogrāfijas, video materiāli un augsnes paraugi kļūs par nozīmīgu atspoguļojumu Sīrijas konfliktam. Lorāna uzņemtie kadri guva globālu atzinību un kalpoja Francijas, Lielbritānijas un Amerikas pārvaldībās kā būtiski pierādījumi, ka Sīrijas armija izmantojusi ķīmiskus ieročus. Tas mudināja pasaules līderus izdarīt spiedienu, lai šajā konfliktā tiktu pārtraukta ķīmisko ieroču izmantošana.
10. Dans Kitvuds [Dan Kitwood], EOS 5D Mk III; Kos, Greece - June 4, 2015
Dana četru pakistāniešu attēls, kuri ir atbraukuši uz Grieķijas slas Kos pludmali no Turcijas, atspoguļo vienu no svarīgākajiem 2015. gada stāstiem. Viņā attēls tika publicēts pasaules slavenākajos medijos, pievēršot sabiedrības uzmanību šij situācijai.

dan kitwood migrant men kos